ГоловнаБлогиБлог Олега Петровця

«Вирок» ЖЕКам відтермінували – комунального хаосу не буде

Як відомо, з 1 липня поточного року починає діяти положення закону № 417-VIII «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирних будинках», відповідно до якого ЖЕКи ліквідовуються, а їх функції на себе повинні перебрати ОСББ (об’єднання співвласників багатоповерхових будинків).

Фото: telekomza.ru

Головним мотивом прийняття такого рішення законодавці називають надання можливості мешканцям багатоповерхівок самостійно розпоряджатися своїми коштами на благо будинку: вирішувати, що і коли ремонтувати, скільки грошей на це витрачати, обирати тих, хто буде нести за це відповідальність і так далі.Але даний закон викликав в суспільстві активне обговорення та загальносоціальну напругу, адже існують небезпідставні побоювання, що до 1 липня всі будинки не встигнуть створити ОСББ і за відсутності ЖЕКів у такому випадку настане комунальний хаос.

Варто зазначити, що такі страхи є дещо необґрунтованими, адже законом № 417-VIII передбачений алгоритм дій, в разі якщо ОСББ у відведений для цього термін таки не будуть створені. Так, якщо за рік після набрання чинності цим законом співвласники не прийняли рішення про форму управління будинком і не створили ОСББ, управління здійснюється суб’єктом, який призначається на конкурсних засадах виконавчим органом місцевої ради. Ціна послуги з управління визначається за результатами конкурсу, який проводиться в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної житлової політики і політики у сфері житлово-комунального господарства.

Проте певний ризик для співвласників будинків все ж існує, адже визначення управителя, організація та проведення конкурсу з надання послуги, а також приймання-передача житлових будинків в управління від попереднього надавача послуг займатиме, за розрахунками експертів, близько 3-6 місяців. Таким чином, мешканці будинків, які «не визначилися» фактично могли опинитися в ситуації, коли їхнім житлом не опікувався би ніхто цілих півроку. А це означало би справжній комунальний хаос!

Така ситуація не на жарт лякала українців, які толком не встигли розібратися, що таке ОСББ, навіщо їх створювати і як це робиться. У свою чергу представники влади наголошують на тому, що дану реформу не можна відтягувати, оскільки вона зробить власників житла відповідальнішими, витрати мешканців будинків на обслуговування житла ефективнішими, а стан житлового фонду і якість надання послуг якіснішими. Крім того, чиновники звертали увагу і на те, що на сьогодні багато ОСББ уже створено і відкладати їх повноцінне функціонування відповідно до прийнятого закону було б не справедливо.

Розгорілася бурхлива дискусія. І парадокс полягає в тому, що кожна із сторін цієї дискусії мала рацію.

Всенародну тривогу розвіяли парламентарі. 14 червня на пленарному засіданні Верховної Ради нардепи проголосували за проект закону №4680 «Про внесення змін до ст. 13 закону України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку».

Як зазначено в пояснювальній записці до законопроекту, його метою є «створення нормативно-правових засад для:

1)забезпечення надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій виконавцями цих послуг до моменту визначення управителя багатоквартирного будинку;

2)можливості співвласників достроково розірвати договір із визначеним за конкурсом управителем із завчасним повідомленням про це управителя за два місяці;

3)можливості співвласників продовжувати відшкодування витрат на утримання відповідних будинків і споруд та прибудинкових територій житлово-будівельним (житловим) кооперативам, які здійснюють утримання таких будинків до моменту створення в будинку об’єднання співвласників або прийняття співвласниками рішення про форму управління багатоквартирним будинком».

Таким чином народні обранці дозволили ЖЕКам обслуговувати багатоквартирні будинки, доки в тих не будуть створені ОСББ, чи на час проведення конкурсів з обрання управителів, а також надали власникам багатоквартирних будинків право в будь-який момент розривати договори з призначеними управителями у разі, якщо вони створили ОСББ чи визначилися з формою управління.

Отож, українці, які мешкають у багатоповерхівках, можуть спокійно розібратися в тому, що таке ОСББ, зважити всі «за» та «проти» і прийняти конструктивне рішення з приводу управління своїм житлом. Крім того, ті, хто ще не визначився, матимуть приклад функціонування ОСББ, які вже створені. Сподіваюся, що такий приклад буде позитивним і надихатиме на його наслідування.

Довідково:

Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) це - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

п. 2 ст. 1 закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку»

Олег Петровець Олег Петровець , Політичний експерт
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram