ГоловнаБлогиБлог Олега Чернецького

В Києві досі ухвалюють програми «для галочки»

31 травня столична влада звітувала про виконання Бюджету міста Києва на 2016 рік протягом І кварталу поточного року. Ми вже знаємо, що міський голова Кличко, як і гарант Конституції в нашій державі любить роздавати гарні обіцянки, проте не любить їх виконувати. За гарними гаслами, як це часто буває, ховається порожнеча. В тому числі, це стосується бюджетної сфери столиці. 

Бюджет Києва на 2016 рік став бюджетом стагнації та фальшивого зростання. Цьогоріч баталії навколо фінансового документа столиці точилися не дуже довго. В мерії змогли швидко сторгуватися з деякими фракціями для успішного голосування.22 грудня 2015 року Київрада прийняла Бюджет міста Києва на 2016 рік. У нас, депутатів, була величезна кількість зауважень до документу. Проте влада не захотіла дослухатися до голосу виборців, яких ми представляємо і не захотіла навіть хоча б усунути найбільші недоліки загалом провального документу. В програші, як і завжди, лишилися кияни.

Серед іншого особливо затято депутатський корпус критикував патологічне недофінансування міських цільових програм. Адже цілком логічним є питання: навіщо їх ухвалювати, якщо потім не фінансувати.

Зі звіту по виконанню Програми соціально-економічного розвитку столиці на 2016 рік випливає, що ситуація, як мінімум не змінилася на краще. В додатку до звіту про виконання програми бачимо, що із 24 діючих міських цільових програм 7 взагалі в цьому році не були профінансовані, а одна отримала аж 200 тисяч. І це лише ті програми, які не мають додаткових обтяжуючих чи затримуючих факторів, таких як, наприклад, проведення тендерних процедур чи їх ухвалення Київрадою в період коли міський бюджет і перші зміни до нього були ухвалені до затвердження тієї чи іншої цільової програми.

Дані щодо всіх програм можна переглянути в документі:

(додаю таблицю з показниками, жовтим виділено передбачений програмою обсяг фінансування «всього», синім – фактично профінансовано «всього», справа червоним – додаткові обтяження виконання програм).

Серед них такі соціально значимі програми, як «Програма будівництва (придбання) доступного житла у м. Києві на 2010-2017 роки» та «Програма зайнятості населення м. Києва на період до 2017 року» тощо. Крім того, мізерне фінансування отримала «Міська цільова програма «Здоров’я киян» (всього – близько 5 мільйоні гривень із запланованих понад 1.6 мільярда гривень).

Столична влада на чолі з Кличком може багато говорити про «найкращий» бюджет, але цифри – річ вперта. Поки забудовники боргують місту грубі мільярди несплаченої пайової участі, кияни лишаються ошуканими і позбавленими найменшої опіки від влади, яку вони фінансують власним коштом.

Спочатку, унаслідок як мінімум неякісного планування доходів і поганого оперування коштами міського бюджету кияни недоотримують десятки мільярдів гривень. А потім, стикаємося із ситуацією, коли нема коштів навіть на задоволення їхніх першочергових потреб у такий скрутний час.

На фінальній стадії бюджетного процесу влада відмовилася навіть слухати пропозиції фракції ВО «Свобода» щодо додаткового наповнення міської казни. А потім хоче, щоб опозиційні фракції Київради розділяли з провладними відповідальність за бездарну бюджетну політику в місті. Більше того, вистачало совісті звинувачувати свободівців у блокуванні нормальної життєдіяльності міста, бо вони, мовляв, вимагають розслідування справи ОЗУ, яка напала на депутатів і працівників секретаріату міської ради 21 квітня. Це при тому, що, як виявилося, ці люди мали при собі посвідчення, видані їх одним з підрозділів КМДА, очолюваної Кличком.

Хто і справді знищує це місто, так це нинішня влада. Так, Віталій Кличко наклав вето на рішення Київради про звернення до ЦВК щодо призначення виборів до районних рад в столиці. Це рішення було ухвалене на минулому пленарному засіданні силами «Свободи», «Батьківщини», «Єдності» й «Самопомочі». І після цього у представників влади ще вистачає нахабства звинувачувати у чомусь представників інших фракцій. Очевидно, що таке зухвальство і відвертий плювок в обличчя громади ніхто терпіти не стане.

Олег Чернецький Олег Чернецький , Депутат Київради член ПК з питань бюджету і соціально-економічного розвитку
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram