ГоловнаБлогиБлог Олега Чернецького

​Столична влада «спускає на гальмах» історію про захоплення Київради 21 квітня

Судячи з усього, столична влада на чолі з Кличком вирішила будь-що спустити на гальмах справу про захоплення Київради «зеленими чоловічками» 21 квітня. Вказані дії цілком підпадають під ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ст. 341 КК України Захоплення державних або громадських будівель чи споруд.

Фото: Макс Требухов

Суттєвим є те, що такі дії не дозволяли використовувати будівлю КМР її законним власникам та користувачам для виконання своїх функцій, зокрема тих, які покладені на депутатів місцевих рад, у даному випадку депутатів Київської міської ради від ВО «Свобода», які були побиті невстановленими особами під час виконання своїх повноважень. При цьому, встановити їх особи відмовилися самі правоохоронці. Воно й зрозуміло, адже цих людей завезли на охоронювану територію Київради на автобусах, які перебували в оренді в поліції. Таким чином, іде мова також про ознаки кримінально карного діяння, яке утворює склад правопорушення, передбаченого ст. 364 КК України Зловживання владою або службовим становищем.

Після того, як ці особи здійснили напад на «свободівців», вони спокійно покинули територію під прикриттям бійців нацгвардії. Весь цей час на місці були присутні працівники поліції, які нічого не зробили, аби захистити людей від агресивно налаштованих невідомих осіб, які мали чисельну і фізичну перевагу. Більше того, захоплювачі силою затягли, побили та утримували Володимира Назаренка у одному із згадуваних автобусів, тобто у місці, де він не бажав перебувати, і відпустили лише тоді, коли стало зрозуміло, що йому потрібна госпіталізація. Такий факт можна розцінювати як незаконне позбавлення волі, що супроводжувалось завданням потерпілому фізичних страждань, – ст. 146 КК України.

Натомість, поліція кваліфікувала справу лише за ч. 2 ст. 296 – хуліганство. І все.

Сьогодні фракція ВО «Свобода» заблокувала трибуну Київради з вимогою оприлюднення результатів у розслідуванні справи. Влада має відповідати за власні діяння. Має бути здійснене і внутрішнє службове розслідування, оприлюднено імена тих, хто пропускав цих людей в Київраду та сприяв їм у вчиненні злочину. Винних має бути притягнуто до відповідальності. Для цього має бути вольове рішення Кличка і те чи буде це зроблено напряму залежить від його позиції. Крім того, розслідування кримінальної справи має взяти на контроль прокуратура. Відповідне звернення було надіслано на адресу в.о. Генпрокурора.

Олег Чернецький Олег Чернецький , Депутат Київради член ПК з питань бюджету і соціально-економічного розвитку
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram