ГоловнаБлогиБлог Оксани Сироїд

Про страх і брехню. Або чому система не змінюється

«Чому система не змінюється?» - запитала ведуча під час одного з останніх телеефірів. Добре запитання! І журналісти правильно адресують його політикам.

Але відважуся переадресувати це питання і самим журналістам.

Фото: Сергей Нужненко

Ефір, де прозвучало запитання, був присвячений проблемі переслідування активних представників громадянського суспільства. І представники громадянського суспільства були присутні. І виступали. Сукупно 15 хвилин в кінці двогодинного ефіру, бо більше часу не вистачило.

При цьому часу вистачило для генерального прокурора, тобто для «системи», який при мікрофоні постояв 25 хвилин і пішов. «Система» переконувала, що напади на людей є нормою, якщо люди не хочуть підкоритися системі. «Система» пішла в комфорті, не почувши жодного запитання чи репліки від представників громадськості. Бо метою системи є ширити страх і покірність. І цю «теплу ванну» для «системи» зробили не політики, а журналісти.

Інша епічна історія стосується мого авто. Впродовж одного дня понад півсотні видань поширили інформацію під заголовками на кшталт «депутат їздить на авто за 10 гривень».

Попри те, що декларації депутатів є публічними, жодне видання не перевірило правдивої інформації про вартість авто. Лише від двох подзвонили за коментарем і одиниці послалися на мої коментарі із соціальних мереж.

Розумію, депутатів не шкода - одним більше, одним менше. Але це не про депутатів і не про авто. Не Путін, а українські журналісти свідомо чи несвідомо надали українцям неправдиву інформацію, створену для них системою.

Мета системи, яка творить терор і фейк зрозуміла. Коли люди бояться і нікому не вірять, системі легше зберегтися. Приклад північного сусіда-агресора всім в поміч.

Безумовно, найбільша відповідальність за зміну системи є на політиках з-поза цієї самої системи. Бо вони мають бути голосом людей, які хочуть змін. Але думку людей стосовно системи і її можливих змін формують журналісти. І, щоб систему змінити, самі журналісти мають бути поза системою.

Якщо журналісти не подають об‘єктивної інформації, то вони не відрізняються від депутатів-кнопкодавів. Якщо журналісти за гроші поширюють фейки, то вони такі самі корупціонери, як ті, хто розкрадають державний бюджет. Якщо журналісти дають майданчик для ширення страху і брехні, то вони допомагають збереженню системи.

Оксана Сироїд Оксана Сироїд , Заступник Голови Верховної Ради України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram