ГоловнаБлогиБлог Оксаны Продан

Захист права власності: один закон, який зупинить рейдерів

У липні я попереджала про можливі наслідки рейдерських атак на підприємства. Крім економічних проблем, відсутність захисту права власності стає причиною внутрішніх конфліктів і, врешті-решт, призводить до дестабілізації всередині країни.

На превеликий жаль, вже є перша смерть. В перші дні вересня під час спроби рейдерського захоплення підприємства на Київщині загинула людина.

Фото: Аркадий Корнацький

Ситуація загострюється. Потрібно реагувати, і робити це таким чином, щоб раз і назавжди вирішити проблему рейдерства.

Як це зробити?

Для початку хочу нагадати, що ключовими є зміни у законодавстві. Наразі через прогалини у законах, рейдери за лічені хвилини можуть стати «власниками» нових активів.

Деякі лазівки ми вже змогли закрити – у минулому році було прийнято ініційований мною проект 1475, який виключив можливість подавати ксерокопії документів для проведення реєстраційних дій.

Крім того, у березні ми з колегами зареєстрували законопроект 4216 щодо протидії протиправному поглинанню та захопленню господарських товариств.

Але й він дає відповіді не на всі питання.

Створення якісно нової системи захисту права власності передбачено в системному антирейдерському законі 5067, який ми з колегами зареєстрували 5-го вересня, напередодні нової сесії парламенту.

Серед ключових новацій документу:

- введення обов’язкового нотаріального засвідчення справжності підписів учасників загальних зборів підприємства, а також справжності підписів на установчих документах;

- новий порядок створення та ведення реєстраційних справ;

- посилення відповідальності нотаріусів. Ми пропонуємо анулювати свідоцтва тим нотаріусам, котрі порушують законодавство і фактично прикривають рейдерів;

- введення кримінальної відповідальності для осіб, які підробляють документи для подачі державним реєстраторам. Міра покарання – штраф у розмірі від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 344,5 тис. грн. до 689 тис. грн.), або обмеження волі на строк до 2-х років. А у разі вчинення повторних дій – обмеження волі на строк від 3-х до 5-ти років;

- встановлення чітких термінів для проведення реєстраційних дій.

Додатково збільшуємо термін для подання скарги на дії рейдерів до Міністерства юстиції України з 30 календарних днів до 60 календарних днів, а також доручаємо Міністерству юстиції здійснювати постійний моніторинг реєстраційних дій в Державному реєстрі прав.

Загалом, проект 5067 вносить зміни в Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань», «Про нотаріат», «Про господарські товариства», «Про електронний цифровий підпис», Кримінальний та Цивільний кодекси та ряд інших.

Тобто, ми запускаємо нову систему захисту права власності, менш вразливу перед рейдерами, створюємо умови для економічного розвитку. Переконана, цього достатньо вже восени розглянути і прийняти системний антирейдерський закон.

Наразі підписи під ним поставили 15 депутатів, які представляють практично всі парламентські фракції. Є підтримка і з боку Міністерства юстиції. Тому я не бачу підстав для зволікань.

Потрібно прийняти рішення, яке чекають мільйони власників та підприємців по всій країні.

Оксана Продан Оксана Продан , Народний депутат 7 і 8 скликань, Радник Голови Асоціаціі міст України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram