ГоловнаБлогиБлог Оксаны Продан

Чому працювати в тіні означає позбавити себе права контролювати владу

На днях разом з активістами та членами Всеукраїнського об’єднання малого та середнього бізнесу «Фортеця» провели зустріч в Умані.

Головна тема – стихійна торгівля.

Фото: Макс Требухов

Не секрет, що багато хто сьогодні торгує на ринках, в магазинах та інших місцях, не реєструючись як підприємець. Пояснення, переважно, таке – держава не створила для цього умов. Мовляв, чому я повинен сплачувати єдиний податок, коли ціни підвищуються, жити легше не стає, чиновники продовжують красти. З цим можна погодитися. Україна – далеко не найкраще місце для тих, хто хоче займатися власною справою. Це знають усі, діагноз поставлено давно.

Добре, а що далі?

Працювати в тіні, тішитися, що «моя хата з краю», нехай там самі розбираються, а я тим часом буду всіх ганьбити, бо в «країні все погано».

Або ж платити єдиний податок, мати повноцінне право голосу, вимагати від влади робити свою роботу. Перш за все, приймати і гарантувати європейські правила життя.

Я – за другий варіант.

Поясню чому.

За попередні кілька років ми захистили єдиний податок від атак урядовців, не допустили введення касових апаратів для дрібних підприємців, попередили багато інших, поганих для малого та середнього бізнесу, ініціатив чиновників.

Тобто, попри всі негаразди і труднощі, працювати сьогодні можна. І умови для виходу із тіні є – після багатьох років боротьби нам вдалося домогтися зниження ставки єдиного соціального внеску.

Звісно, той, хто не платить податки, заробляє більше за тих, хто їх платить. Але це дуже сумнівна вигода, на короткий відрізок часу, бо за таких умов ви не маєте жодних важелів впливу на владу. Той, хто працює в тіні, повністю безправний. Як тільки він вийде на акцію протесту, чи підпише петицію, до нього одразу прийдуть із перевіркою.

Чиновникам це на руку. Вже сьогодні звучать розмови про перегляд ставки ЄСВ та інші проекти дискримінаційних рішень. І чим більше людей знаходитиметься у тіні, тим вищі шанси такі рішення проштовхнути.

Тому потрібно усвідомити одну просту річ – відсидіти десь у стороні не вдасться. Хочемо якісних змін – треба працювати, тиснути на владу. А це можливо лише за умови легальної роботи – реєстрації та сплати податків. Якщо ви цього не робите, ви фактично позбавлені права голосу, у будь-який момент вас можуть оштрафувати. Згідно ст. 164 Кодексу про адміністративні правопорушення, на суму від 17 000 грн.

Це головна причина, чому навесні цього року підприємці, які входять в об’єднання «Фортеця», масово, по всій Україні ініціювали звернення до всіх вільних, ініціативних і самодостатніх громадян України. Його суть проста. Хочеш бути справжнім громадянином, прагнеш жити в новій країні – виходь із тіні, контролюй владу, вимагай проведення реформ.

В іншому разі залишається лише нарікати на себе.

Оксана Продан Оксана Продан , Народний депутат 7 і 8 скликань, Радник Голови Асоціаціі міст України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram