ГоловнаБлогиБлог Оксаны Продан

Податкова реформа: за яких умов Україна має шанс на розвиток

Економічна криза в Україні, яка почуває себе дуже комфортно при діючому Уряді, призводить до кризи освітньої, далі соціальної, далі екологічної, а далі – ?

Фото: dumskaya.net

Далі мусить бути вихід із кризи. В залежності від різних обставин, вихід може бути різним. Але будь-який вихід робитимуть люди, саме від людей залежить те, якою буде Україна в майбутньому.

Від яких людей? Можливо, хтось вважає, що від влади, адже саме влада встановлює правила, формує різні моделі поведінки в суспільстві.

Я переконана, що це не так. Впевнена, що тільки ті, хто змогли змінити траєкторію руху України в 2013-2014, зможуть врятувати її і зараз. Чи звертав хтось увагу на те, чиїх фотографій найбільше серед Героїв Небесної сотні на Інститутській? Це – студенти та підприємці.

Саме вони були рушійною силою того потягу, який виштовхнув з України режим Януковича. І саме вони можуть стати рушійною силою виходу України з кризи, відновлення та розвитку нашої країни.

Можуть, але чи стануть?

В освіті, як на мене, за реформуванням, прийняттям нових законів, забезпеченням незалежності ректорів від міністрів, вже забули про учнів та студентів, заради яких начебто колись йшли служити в освіту. Ми маємо гарних і розумних дітей, бо така наша нація, така генетика, але скільки б їх могло бути, якби ми не заважали природі, а дійсно допомагали, розвиваючи науку?

З підприємцями ж ще складніше, вони з Майдану пішли на схід чи добровольцями, чи мобілізованими, чи волонтерами, чи спонсорами усіх них. Вони стоять на сході проти загарбника іноземного і одночасно стоять всередині проти загарбника урядового. Бо вже другий після Майдану урядовці роблять все, щоб ускладнити підприємницьку діяльність, а бізнес весь цей час виборює своє право на легальну працю. Бізнес України з 2013 року постійно у боротьбі та у захисті права на роботу, то ж можливості зупинитись та знайти новий шлях, нову можливість, нову якість у підприємців немає. Відповідно немає руху. А без руху залишається тільки падіння.

Ми всі потребуємо нових рішень, які можуть дати тільки люди, результативно активні люди, а це молодь та підприємці. Та сьогодні саме Уряд перешкоджає їх, а значить і нашому усіх, розвитку.

До чого це я? До чергової податкової реформи, жоден з варіантів якої не є таким, що створює нормальні умови для роботи, а відповідно знову згуртовує підприємців та їх об'єднання в боротьбу за свої права.

Не потрібна реформа в грудні заради реформи в грудні. Збережімо тих, хто вже є в малому підприємництві, а позитивні податкові зміни зробімо вперше згідно закону, до 01 липня наступного року.

Тоді у всіх нас буде шанс на розвиток: і економіки, і України.

Оксана Продан Оксана Продан , Народний депутат 7 і 8 скликань, Радник Голови Асоціаціі міст України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram