ГоловнаБлогиЦифра тижня

Понад 1 млн українців відвідують фітнес-клуби

Клієнтами фітнес-клубів у 2016 р. стали 1,02 млн українців, що складає 2,4% населення нашої держави. Про це свідчать дані дослідження, проведеного FitnessConnectUA, за методологією Міжнародної асоціації спортивно-оздоровчих клубів IHRSA.

Як з’ясувалося, в Україні діє 1419 клубів, майже третина з яких – 385, знаходяться у Києві. На другому місці Харків – 153, далі Одеса – 95 клубів. У першу п’ятірку також входять Дніпро – 86 та Львів – 78 клубів. Загалом, 75% площ усіх фітнес-клубів зосереджені у великих містах, де проживають 18% українців.

«Доцільно встановити взаємовигідні контакти між системою громадського здоров’я та фітнес-закладами. У цей спосіб, лікарі, які працюють на первинній ланці медицини, зможуть рекомендувати своїм пацієнтам фітнес-клуби для підтримки здоров’я у доброму стані. У той же час фітнес-заклади зможуть консультуватися з лікарями щодо стану здоров’я та організації тренувань відвідувачів, які мають надмірну вагу, хронічні хвороби або пост-травми. Це питання треба вирішувати як на рівні МОЗ, так і на рівні органів місцевої влади», – прокоментував ситуацію у сфері фітнес-послуг науковий консультант ІСЕД Ігор Яковенко.

Щодо вартості відвідування фітнес-клубів, то середня ціна річного абонементу в Україні складає 5 тис. 429 грн: у Києві – 7 тис. 580 грн, а у містах із населенням менше 250 тис. осіб – в середньому 3 тис. 865 грн на рік. Загалом, річний оборот українського фітнес-ринку перевищує 5,2 млрд грн.

Експерти порівняли дані IHRSA і з’ясували, що Україна входить у двадцятку європейських країн як за кількістю фітнес-клубів, так і за кількістю їх відвідувачів. Хоча наша країна поки не включена до рейтингу IHRSA, проте порівнювані дані свідчать про те, що за кількістю клубів ми можемо претендувати на дванадцяте місце у Європі – між Португалією та Норвегією, а за кількістю споживачів на одинадцяте місце – між Швецією та Норвегією.

При цьому, у сусідній Польщі, де кількість населення менша, ніж в Україні, фітнес-клубів майже вдвічі більше – 2 520. Так само і кількість поляків, які займаються фітнесом у клубах, втричі більша, ніж в Україні – 2 млн. 770 тис. осіб. На європейському ринку фітнесу лідирує Німеччина із 8 тис. 332 фітнес-клубами та 9 млн 460 тис. осіб, які їх відвідує.

Цифра тижня Цифра тижня , Спільний проект ІСЕД та LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram