ГоловнаБлогиЦифра тижня

154 млрд грн Кабмін пропонує виділити на дороги у 2018-2020 роках

Щоп'ятниці на LB.ua - новий блог "Цифра тижня" від Інституту суспільно-економічних досліджень (ІСЕД).

14 червня 2017 року під час розгляду проекту Основних напрямів бюджетної політики на 2018-2020 роки Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман анонсував, що заплановані видатки для розвитку дорожнього господарства в Україні сягнуть 154 млрд грн.

«Це досить суттєве зростання обсягу видатків, зважаючи, що в 2017 році на ці цілі зі спеціального фонду державного бюджету планується виділити 14,2 млрд грн. Що стосується видатків на дорожню інфраструктуру в наступні роки, то із 153,6 млрд грн, якщо бути вже точними, у 2018 році Уряд запланував виділити 32,6 млрд грн, у 2019 – 51,2 млрд грн, а у 2020 – 69,8 млрд грн», – розповіла експерт з питань фінансової політики Інституту суспільно-економічних досліджень Антоніна Дешко.

Експерт також відзначає, що видатки, про які говорив Володимир Гройсман, здійснюватимуться із Дорожнього фонду, який повноцінно почне працювати з 2018 року. Дохідна частина Фонду формуватиметься за рахунок акцизного податку з вироблених в Україні та ввезених на митну територію України пального та транспортних засобів; ввізного мита на нафтопродукти та транспортні засоби та шини до них; плати за проїзд автомобільними дорогами засобів, вагові або габаритні параметри яких перевищують нормативні; позикових коштів, залучених державою на розвиток мережі та утримання автомобільних доріг тощо.

Нагадаємо, що колишній заступник міністра інфраструктури України Олександр Кава у березні цього року розповів ЗМІ, що з 170 тис. км доріг в Україні 97 % потребують капітального ремонту. При цьому екс-високопосадовець наводив дані, які свідчать, що поточний і капітальний ремонт 1000 км доріг вартує приблизно 9 млрд грн.

Цифра тижня Цифра тижня , Спільний проект ІСЕД та LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram