ГоловнаБлогиЦифра тижня

29 країн об’єднує НАТО

Щоп'ятниці на LB.ua - новий блог "Цифра тижня" від Інституту суспільно-економічних досліджень (ІСЕД).

Фото: Надано автором

Чорногорія стала двадцять дев’ятою країною, яка приєдналася до Північноатлантичного альянсу. Офіційна церемонія прийняття країни до НАТО відбулася 5 червня 2017 р. у будівлі Державного департаменту США в Вашингтоні. Вступу Чорногорії передували тривалі дискусії та жорсткий спротив Росії.

Верховна Рада України цього тижня також визначила зближення з НАТО одним із ключових зовнішньополітичних пріоритетів нашої країни, зробивши відповідні зміни у Законі України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики».

Разом із тим, експерт-міжнародник ІСЕД Олена Снігир переконана, що Україна не стане членом НАТО у середньостроковій перспективі.

«Ані Україна, ані НАТО до цього зараз не готові: Київ – через інституційну слабкість, а Альянс – через ризики, які нестиме членство України в НАТО. Альянс продовжить допомагати Україні, однак в найближчому майбутньому розширюватиметься через приєднання країн Західних Балкан», – пояснює експерт і зазначає, що першочерговим кандидатом на вступ до НАТО є Македонія.

Експерти ІСЕД переконані, що Україна повинна відповідально підходити до зовнішньополітичного напряму, беручи до уваги всі можливості та загрози. Тому Інститут підготував Проект Стратегії зовнішньої політики України, який презентуватиме 23-24 червня.

Цифра тижня Цифра тижня , Спільний проект ІСЕД та LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram