Заява щодо висновків комісії з розслідування інциденту в НаУКМА

Після уважного ознайомлення із висновками комісії з розслідування у Національному університеті “Києво-Могилянська академія” вважаємо за необхідне висловити свою позицію щодо її результатів. Ми вітаємо спільноту НаУКМА з рекомендаціями комісії розробити та впровадити політики університету із запобігання сексизму та протидії сексуальним домаганням, створити механізми для можливості вчасного повідомлення про такі випадки. Наголос на необхідності розробки останніх і був ключовою метою акції “Ні насильству в університеті!”. Разом з тим, висновки комісії містять сумнівні рекомендації, а інцидент 14 червня 2017 року не був розслідуваний у повній мірі.

Перед усім звертаємо увагу, що згідно з пунктом 37 Статуту НаУКМА студенти/ки мають право «вільно висловлювати свої думки і переконання з повагою до прав інших осіб та їх людської гідності», і це право було грубо порушено на території Академії 14 червня 2017 року. У зв’язку з цим, ініціативна група зібрала підписи під відкритим листом, у якому засудження насильства 14 червня з боку ультрарадикалів вже підписали інтелектуальне видавництво “Медуза”, міжнародний фестиваль кіно та урбаністики “86”, ГО “Інсайт”, НГО “Центр візуальної культури” та екс-заступниця Міністра освіти Інна Совсун.1. У висновках комісії з розслідування інциденту агресивні молодики представлені як «колишні студенти та однодумці». В той же час, представники «Правого сектору» та ВО «Свобода» не заперечують зриву акції, а розслідування медіа-ресурсів вказали на причетність агресивних людей, що перебували на плацу також і до інших ультраправих угрупувань. Зокрема, були ідентифіковані: Сашко Вовк (цивільний корпус «Азов», відомий спаленням прапору Ізраїлю у Києві), Сергій Філімонов (голова київського осередку ЦК «Азов»), Артем Олійник (член ксенофобської організації «Реванш» та один з нападників на феміністичний марш у Києві 8 березня 2017 року), депутат Київради від партії «Свобода» Володимир Назаренко (який пізніше був затриманий як один з нападників на Марш рівності 2017 (Київпрайд), а також аспірант НаУКМА Михайло Кублій, один з членів організації «Український студент» та інші. Окремо відзначимо, що на відкритий лист від студентства Могилянки до її Президента, де стоїть питання, як ці люди могли опинитись на території НаУКМА досі не надходило офіційної відповіді.

2. Ми не можемо погодитися із висновками комісії про те, що акція проти сексизму 14 червня 2017 року відбувалася із порушенням наявного в НаУКМА порядку проведення студентських заходів. Учасниці акції не могли порушити згаданий порядок, оскільки організовували не студентський захід, а намагалися реалізувати своє право на свободу мирного зібрання. Більше того, учасниці не порушили згадану у висновках комісії статтю 39 Конституції України, оскільки в українському законодавстві не існує заборони на реалізацію права на свободу мирного зібрання без завчасного попередження. До того ж, на другому плацу відбувались не декілька мирних заходів, а один студентський, проти якого виступали представники ультраправих угрупувань та партій та аспірант НаУКМА Кублій М., які порушили права та свободи студентської спільноти.

У цьому пункті рекомендації комісії викликають тривогу, оскільки підміна понять “захід” та “мирне зібрання” загрожує реалізації конституційного права кожного на свободу мирного зібрання у “Києво-Могилянській академії”. Студентство представило своє прохання надати офіційні роз’яснення цих понять, яке мало бути озвучене представниками Студентської Колегії під час засідань комісії. Це прохання комісією було проігнороване.

3. Наступним пунктом, який вважаємо неприпустимим є те, що комісія не притягнула до дисциплінарної відповідальності керівника по роботі зі студентами Глигала Ю. та аспіранта НаУКМА Кублія М. Відповідно до статуту НаУКМА студентство має право «мати безпечні і нешкідливі умови навчання та праці», а невтручання та мовчазне спостерігання за цькуваннями та погрозами у бік студенток є достатньою підставою щонайменше для догани. До того ж, сам аспірант неодноразово вказував, що він причетний до приходу агресивних людей в Академію. Залучення керівника відділу по роботі зі студентами Юрія Глигала до розслідування подій 14 червня 2017 року підважує довіру до висновків та рекомендацій комісії, оскільки він є свідком та безпосереднім учасником подій. Не зважаючи на те, що до цієї особи неодноразово звертались постраждалі студентки, їх свідчення були відкинуті.

Разом із Президентом НаУКМА ми засуджуємо будь-які прояви насилля та ненависті в університеті. Зважаючи на перелічені пункти, наголошуємо на необхідності повторного та чесного розслідування інциденту, зміну складу комісії та заслухання свідчень від потерпілих студенток.

Київ, 11 липня 2017 року

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram