Відкритий лист президенту НаУКМА

Президенту НаУКМА Мелешевичу Андрію Анатолійовичу
від студенток та студентів НаУКМА

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ


14 червня у Національному університеті “Києво-Могилянська Академія” мала відбутися студентська акція “Ні насиллю в університеті!”, метою якої було привернення уваги адміністрації НаУКМА до проблем сексизму, дискримінації та сексуальних домагань з боку викладачів університету та до “справи Курінного” зокрема. Утім, у призначений час, на місці проведення акції – другому плаці НаУКМА, з’явились на запрошення Олексія Курінного близько 40 агресивно налаштованих представників ультраправих партій та угрупувань, які зірвали акцію та залишились перебувати на другому плаці. (Доказом прямої причетності О. Курінного до присутності молодиків є написана ним у мережі Facebook подяка “групі підтримки”, яка швидко поширилася у новинах).

Серед них був аспірант НаУКМА Кублій М. - ідеолог студентської організації “Український студент” та майже 40 представників таких партій та угруповань: “Азов”, “С 14”, “Свобода” та “Правий сектор”. Додамо, що ці ж люди брали участь у спроби зриву КиївПрайду 2017 цієї неділі (18.06.2017). Свідком приходу цих людей на плац стала студентка першого року магістерської програми культурології Ніколенко К.С., яка, разом ще з декількома студентками, перебувала там на перерві. Оточені агресорами, дівчата зазнали погроз та залякувань, чоловіки намагались прогнати дівчат з плацу, де студентки мають повне право, на відміну від них, перебувати. До сьогоднішнього дня ніхто так і не був притягнений до відповідальності та не було надано жодних пояснень чи коментарів щодо конкретно цього випадку, а факти погроз (зокрема, “Правий сектор” публічно погрожує знайти студентку) заперечуються.

Найбільше нас тривожить те, що за свідченнями студентів/ок (про що також яскраво свідчать відео у соцмережах), ці події (а саме: факт цькування, агресивні загравання, погрози та провокації у бік Катерини) відбувались за присутності представника адміністрації Глигало Ю.В. та охорони НаУКМА, які жодним чином не втрутились у ситуацію та не захистили студентку. Поліція, що прибула на місце події за викликом Катерини (хоча, відповідно до правил нашої Академії, це мав зробити охоронець) також не знайшла жодних правопорушень. Єдині, хто захищав Катерину від нападків були викладачі кафедри політології Кушніренко В.О. та Якушик В.М.

Попри заяву адміністрації НаУКМА про початок розслідування, керівництво досі відверто ігнорує свідчення та докази потерпілих студенток від агресії, так само як ігноруються свідчення нашої колеги Ніколенко К.С., які стосуються конкретно факту агресивної поведінки ультраправих щодо неї та інших на території Академії. Більше того, ні у заяві НаУКМА, ні у словах будь-кого з представників/ць комісії не було жодної згадки про цей випадок. Нас обурює відсутність реакції адміністрації НаУКМА стосовного цього окремого випадку, яка засвідчує неповагу до академічних та конституційних свобод і власних студенток/ів, нехтування загрозами їхньому життю та здоров’ю. На даний момент є усі підстави вважати, що адміністрація НаУКМА покриває незаконні дії ультраправих угрупувань на території університету.

Ми не вважаємо відкритість проблемою, радше навпаки, будь-яка заборона на публічне обговорення є антидемократичною. Саме тому, що нам не байдужа доля Академії і ми прагнемо, аби такі випадки більше не повторювались, ми, що підписались нижче, вимагаємо об’єктивного внутрішнього розслідування інциденту, результат якого, перш за все, надав би публічні відповіді на наступні питання:

1) Яким чином на територію НаУКМА у середу, 14 червня о 13 годині потрапило декілька десятків агресивно налаштованих осіб?

2) Чи відповідатиме хтось за цькування, яких зазнала студентка ФГН Ніколенко К.С.?

3) Що пов’язує НаУКМА з ультраправими угрупуваннями та партіями?

Ми звертаємось до Вас, оскільки вважаємо несправедливою присутність у комісії розслідування керівника відділу по роботі зі студентами Глигала Ю.В., який є однією зі сторін конфлікту “справи Курінного”, а отже, не може об’єктивно оцінити подію. До того ж, вважаємо незрозумілим, чому замість Вас публічно висловлюється Квіт С.М., який не має жодного стосунку до цієї справи і до того ж, більше не є Президентом НаУКМА. Також нам відомо, що Ви досі не надали відповідь Ніколенко К.С. на її офіційну заяву.

Разом з тим, підозрюємо у надмірній ангажованості і саму роботу комісії через вищеописані причини. Також просимо Вас надати можливий університетський захист Ніколенко К.С. та публічно разом із нами засудити прояви будь-якого виду безкарного насилля на території Академії. Зі своєї сторони, висловлюємо готовність у будь-який можливий спосіб сприяти даній справі. Сподіваємось на Ваше розуміння та швидку відповідь.

19.06.2017 Київ, НаУКМА


Ініціативна група “Ні насиллю в університеті”.

Лист підписано 100 студент(к)ами НаУКМА. Підписи є у розпорядженні LB.ua.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram