ГоловнаБлогиБлог Нелли Вернер

"Розділові" Жадана - любов на стелі в планетарії

Харківський поет з групою музикантів представив нове звучання улюблених віршів.

Здається, проектом "Розділові" Жадан перевершив себе. Або знайшов себе у ньому. Бо оце дивне мереживо, що плететься зі звуків скрипки та аккордеону, ця чаруюча мелодія, що проникає у мозок через очі, вуха, а потім - по крові в нирки, поглинаючи нас зсередини, - вона настільки essential (не можу підібрати інше слово), ніби той прихований п'ятий елемент, якого досі бракувало його поезії, навіть коли ми про це не здогадувалися, вважаючи її досконалою. І вона була такою.

Але сьогодні ми почули якісь нові межі досконалості і чуттєвості. І любов. І ніжність. І зиму. І ніч. І війну.

Раптом усе змішується в голові - и тече, ллється, як єдина ріка:

"Світло складається з темряви, і залежить лише від нас" (...)

"Сніг входить до міста так, як під шкіру входить любов"(...)

"Варта навіть життя,

Не кажучи вже про смерть"(...)

"Лише твого серця неспокійна хода –

Гірка, наче вода, солодка, наче вода"(...)

А музика несе: то тривожно, то весело - до балканщини, то танго, то журба - якась єврейська, глибока, то нарощується, то знов стихає.. і ось її ледве-ледве чути, або ж зовсім нема. До кожного твору - щось своє. Ідеально.

Цей маленький шматок дилетанського відео не передасть усієї краси перфоманса, але нехай хоча б так.

"Мета наша дуже непроста — розповісти історію… про те, як з дня на день в ледве вловимих відлуннях повсякденного світу бачити й відчувати присутність свого єдиного, єдиної. «роздlловl» присвячені, на мій погляд, саме відсутності меж і кордонів" - Олексій Ворсоба, аккордеон. По-моєму, їм вдалося.

P.S. Не знаю, яким чином пропустила це диво раніше, бо проект існує з 2014 року. Зал Київського планетарію був повний, люди стоячи аплодували, затамувавши подих, ще хвилин 10 після закінчення. Жаль, якщо хтось не встиг купити квитки. Вже хочеться повторення.

Нелли Вернер Нелли Вернер , Журналист
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram