ГоловнаБлогиБлог Миколи Томенко

Поки український народ воює, чиновники поповнюють бюджет РФ?

До теми громадського та експертного обговорення електронних декларацій наших чиновників.

Хочу звернути увагу на одну делікатну тему, яка не потрапила до кола широкої дискусії. Це тема можливої сплати податків, а значить - підтримки бюджету Російської Федерації, яку Верховна Рада України, а згодом і Парламентська асамблея Ради Європи своєю резолюцією визнала країною-окупантом.

Фото: Depositphotos/karelnoppe

Мова йде про наявність у наших високопосадовців підприємницьких структур, нерухомості, землі чи інших активів на території Російської Федерації, утримання яких прямо чи опосередковано призводить до сплати податків у бюджет РФ.

Тож вважаю необхідним додаткове інформування декларантів не лише про наявність у них грошових та майнових активів на території Росії чи окупованого нею Криму, а й про сплату податків у тих регіонах за цей період військової агресії.

У цьому сенсі найбільше запитань зараз - до Президента України Петра Порошенка. Оскільки окрім трьох юридичних осіб у Росії, які займаються підприємницькою діяльністю та, відповідно, сплачують там податки (мова йде про задекларовані ним АТ "Ліпецька кондитерська фабрика "Рошен", ТОВ "РошенТранс" та ТОВ "Рошен"), у нього є ще низка структур, які розміщені території окупованого Севастополя. Це, зокрема, "Севастопольський морський завод", "Зовнішекономсервіс" - фірма маркетингу і зовнішньоекономічних зв'язків Відкритого акціонерного товариства "Севастопольський морський завод", "Севморрос" ВАТ "Севастопольський морський завод", "Севморверф", "Автотранспортне підприємство "Севмортранс" та "Фінансово-страхова компанія "Адміралтейська".

Не є таємницею, що, зокрема "Севастопольський морський завод" був націоналізований «урядом Севастополя» 28 лютого 2015 року. Але виникає запитання: як цей завод та суміжні з ним структури функціонували з моменту окупації Криму з березня 2014 до «націоналізації» підприємства 2015-го? Мова йде про рік їхньої роботи під час фактичної війни України з Росією, коли весь український народ перераховував благодійні внески на українську армію…

Також важливо, чи інші президентські севастопольські структури, про «націоналізацію» яких невідомо, продовжують працювати і сплачувати податки до російського бюджету?

Подібні питання – до депутатів колишньої Партії регіонів (Ю. Бойка, В. Новінського…) та інших посадовців, включно з місцевими чиновниками, які задекларували нерухомість в Росії чи окупованому Криму. Чи продовжують вони «спонсорувати» країну-агресора, проти якої воює Україна?

Микола Томенко Микола Томенко , Лідер Громадського руху "Рідна країна", доктор політичних наук
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram