ГоловнаБлогиБлог Миколи Томенко

Про стипендії без брехні й політики

Так сталося, що ще в серпні я підняв питання про кулуарний характер урядових ідей щодо оптимізації стипендій. Після цього було багато різних подій, і всі очільники держави гарантували виконання конституційної аксіоми щодо соціальних прав загалом і стипендій зокрема: не можна зменшувати, можна лише покращувати!

Отож, нині зверну увагу на непримітний урядовий законопроект №5130 "Про внесення змін до деяких законів України". Цих «деяких» - усього 31!

До традиційного в попередній період призупинення соціальних норм на черговий рік АТО додалися зміни до 62 статті закону "Про вищу освіту". Нагадаю: цей "європейський" закон був активним учасником виборчої кампанії на користь, як мінімум, двох провладних партій.

Отож, виключається норма про те, що "розмір стипендіального фонду вищого навчального закладу повинен забезпечити виплату академічних стипендій НЕ МЕНШ ЯК ДВОМ ТРЕТИНАМ І НЕ БІЛЬШ ЯК 75 ВІДСОТКАМ СТУДЕНТІВ (курсантів невійськових вищих навчальних закладів) денної форми навчання, які навчаються за кошти державного бюджету, без урахування осіб, які отримують соціальні стипендії".

Тепер планується так: "соціальні стипендії надаються студентам (курсантам) вищого навчального закладу, виходячи з рівня доходу сім`ї та успіхів у навчанні у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Студенти (курсанти) вищого навчального закладу з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також студенти (курсанти) вищого навчального закладу, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишились без батьків, мають гарантоване право на виплату соціальної стипендії. Академічні стипендії надаються особам, які досягли значних успіхів у навчанні та/або науковій діяльності згідно з критеріями, встановленими Кабінетом Міністрів України. Частка студентів (курсантів), які мають право на отримання академічних стипендій, встановлюється вченою радою вищого навчального закладу У МЕЖАХ ВИЗНАЧЕНОГО Кабінетом Міністрів ЗАГАЛЬНОГО ВІДСОТКА СТУДЕНТІВ (курсантів), які мають право на отримання академічних стипендій, та стипендіального фонду".

Очевидно, що порушений і конституційний припис, і принцип автономності та самоврядності вузу. А найголовніше питання - хто саме зі студентів і яка загалом кількість студентів потрапить під кабмінівський розподіл стипендій - залишається таємницею.

P.S. Про маніпуляції з сумою грошей, виділених на стипендії, напишу згодом.

Микола Томенко Микола Томенко , Лідер Громадського руху "Рідна країна", доктор політичних наук
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram