ГоловнаБлогиБлог Миколи Кучера

Люди потребують захисту від рейдерів на законодавчому рівні

Рейдерство в нашій державі з кожним роком набирає шалених обертів. Люди за часту залишаються сам на сам в боротьбі з рейдерами, які забирають у них землі, майно, бізнес, який вони будували роками.

Фото: npu.gov.ua

Тож, я у співавторстві з групою інших народних депутатів України, 14 березня цього року зареєстрували у Верховній Раді України законопроект щодо протидії рейдерству, а саме «Про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо протидії рейдерству» №8121.

Однією з найпоширеніших сфер для рейдерства, в якій активно працюють рейдери є земельні ресурси. Сьогодні, через махінації у людей забирають земельні ділянки, продовжують терміни договорів оренди землі без їхньої згоди. Зневірившись у судовій системі, люди самотужки відстоюють свої права. Через це ми все частіше чуємо про силові протистояння в селах. Цю ситуацію треба терміново виправляти і в правовому полі максимально врегулювати це питання.

Нашим законопроектом пропонується запровадити низку антирейдерських заходів та встановити дієві запобіжники щодо захисту майнових прав власників і користувачів земельних ділянок для запобігання протиправному поглинанню і захопленню підприємств в аграрному секторі.

Ось основні питання, які має вирішити законопроект:

-забезпечити захист майнових прав власників і користувачів земельних ділянок, запобігти протиправному поглинанню і захопленню підприємств в аграрному секторі економіки;

-запровадити на законодавчому рівні дієві запобіжники, які б унеможливили:

1)неправомірне заволодіння землями, які використовуються сільськогосподарськими підприємствами, у тому числі шляхом подвійної реєстрації договорів оренди земельних ділянок, які ними використовуються;

2)захоплення майна сільськогосподарських підприємств (будівель і споруд, сільськогосподарської техніки, урожаю, інших матеріальних активів);

3)поглинання сільськогосподарських підприємств шляхом протиправного привласнення корпоративних прав (часток);

4)протиправне зупинення діяльності сільськогосподарських підприємств внаслідок необґрунтованого накладення арешту на майно та активи підприємств, силової протидії їх виробничій діяльності;

-вирішити інші питання у сфері регулювання земельних відносин, вдосконалення процедури державної реєстрації земельних ділянок, речових прав на них, взаємодії Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Крім того, законопроект зобов’язує Кабінет Міністрів України до 1 січня 2019 року сформувати, нарешті, Державний земельний кадастр та внести усі відомості про земельні ділянки незалежно від дати права власності чи користування на них.

Микола Кучер Микола Кучер , Народний депутат України, експерт аграрного ринку, кандидат сільськогосподарських наук
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram