ГоловнаБлогиБлог Миколи Голомші

Влада - місцева, а стиль управління - столичний

Вже не перший рік панацеєю від всіх наших бід центральна влада називає реформу під умовною назвою «децентралізація». Хоча одночасно мав би відбуватися процес демонополізації. Переміщення центру прийняття рішення в громади дійсно є великим, практично тектонічним зрушенням в житті українського суспільства, якщо це робити по-справжньому в умовах сучасних динамік і громадянського партнерства відповідальності та гідності.

Фото: Макс Требухов

Але не варто думати, що позитив в нашій дійсності знайдеться сам по собі, варто лише сидіти і чекати його. Реальність підтверджує, що нерідко разом з отриманням повноважень на місцеву владу спадає і управлінська стилістика, тобто «лінія поведінки» влади центральної.

Ось Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) повідомляє, що користуючись можливостями тарифної децентралізації, зокрема повноваженнями по встановленню тарифів частині суб’єктів господарювання, які не підпадають під критерії ліцензування НКРЕКП, місцева влада на власний розсуд стала піднімати тарифи на житлово-комунальні послуги для населення. «Фантазії» місцевих діячів мають широкий діапазон «комунального польоту» - від 0,5 відсотка до 70. В середньому, як вирахувала НКРЕКП, це становить 18 процентів. Ситуація, зокрема, з опаленням теж втискується у ці 18 відсотків.

Децентралізацію не варто сприймати як якусь константу або ж «фігуру самоврядності», що дасть відповіді на всі питання. Децентралізація — це постійний рух громади в бік покращення життя, але обов’язково цей рух має бути спільним, послідовним і вимогливим тепер вже до влади місцевої.

А щоб менше проблем виникало у громадах і заодно, щоб тарифи відповідали реальним затратам, необхідно пильно придивлятися до тих, хто прагне стати місцевим урядником. Щоб потім не прийшлося, як в анекдоті плакати, бо бачили очі, що купували, а, додамо, нерозумні руки і голови, за що голосували.

Двадцять шостого березня розпочався процес висування кандидатів у депутати та місцеві голови на виборах до об’єднаних територіальних громад, які відбудуться 29 квітня. Це іспит і для тих, хто заявляє своє право бути обраним, і для громад, які тепер несуть пряму відповідальність за свої рішення, формують таким чином «дорожню карту» для своїх родин на найближчі роки.

Шановні друзі! Обирайте, але пам’ятайте — це ви обираєте для себе свою перспективу.

Микола Голомша Микола Голомша , заслужений юрист України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram