ГоловнаБлогиБлог Миколи Голомші

Вивчаємо Конституцію

На вулицях людей зупиняють молоді усміхнені особи і пропонують невеликі книжки. Вони роздають Конституцію України. Акція одного з громадських рухів має на меті якомога більше громадян ознайомити з Основним законом країни. Мені здається, дуже гарна акція.

Фото: kievgrad.com

Правова освіта населення країни, як це не прикро визнавати, ще не стала ні вимогою з боку держави, ні потребою з боку громадянського суспільства, яке проходить нелегкий шлях становлення. Серед іншого, цей процес включає знання своїх прав і обов’язків, відстоювання їх на будь-якому рівні. І тут вивчення Основного закону є першоосновою.

Пригнічує одне — Конституцію України не вивчили за понад двадцять ні наші народні обранці, ні, тим паче, можновладці. Яскраве тому свідчення — намагання очільників держави та народних обранців постійно переписувати Основний закон під свої потреби. Не виконуючи уже закладені там принципові засади, норми та обов’язки.

Непогано було б на кожній першій сесії новообраного парламенту проводити в обов’язковому порядку вивчення (!) Конституції. Бажано з прийманням заліків. І це не жарт. Це сумна констатація правового невігластва людей, які зобов’язані не лише трепетно відноситись до кожної букви Основного закону, а й оберігати її від зазіхань нігілістів.

А акцію молодих людей варто, на мій погляд, підтримати. Бо коли «верхи» не бажають вивчати Основний закон, це мають робити «низи». Випереджальне досконале знання Конституції суспільством — це і є гарантія її безумовного виконання в державі та відкриття додаткових суспільно-державних потенціалів.

Микола Голомша Микола Голомша , заслужений юрист України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram