ГоловнаБлогиБлог Миколи Голомші

Реформи та регламенти: хто переможе

Збройні Сили традиційно мали у суспільстві один з вищих рейтингів довіри. Однак діяльність управлінської верхівки – апарату Міністерства оборони і Генерального штабу – досить часто, особливо останнім часом, супроводжувалась резонансними скандалами. Тут і недолугі управлінські рішення, і корупційні діяння, і застарілі регламенти…

Фото: www.dyvys.in

Прихід у Міністерство оборони групи волонтерів, які завзято взялись за наведення порядку в «авгієвих стайнях», давав надію на суттєві зрушення в роботі оборонного відомства. Але система не здається, намагаючись поглинути волонтерів із їх ентузіазмом та модернізаційними намірами.

Одна з волонтерок, нині заступник голови комітету з конкурсних торгів Міністерства оборони та одночасно директор Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Неллі Стельмах, мабуть першою публічно заговорила про необхідність реформування процедурно-організаційних підвалин Міноборони, починаючи із зміни законодавчого поля і завершуючи зміною психологічно-ментальних установок, що формувалися ще з часів Радянського Союзу. Про це вона нещодавно заявила в ефірі 5 каналу.

Регламентна система, яка діє не лише в Міністерстві оборони, а й в усіх органах виконавчої влади, призводить до нівелювання будь-якого нового процесу, направленого на вирішення проблеми, але не вигідного бодай одній людині з правом узгоджувального підпису, ліквідації ініціатив, які народжуються в ході експертних обговорень, невиконання рішень керівництва методом затягування проходження документів по інстанціях як форма витонченого саботажу і це в умовах відкритих агресій тощо.

Наявна регламентна система загалом фактично гальмує розвиток держави, створюючи лише видимість реформ і перетворень, а натомість залишаючи все як є. Якщо очільники держави не зададуться метою зламу цієї зашкарублої і, по суті, антидержавної системи вже найближчим часом, то стара управлінсько-регламентна бюрократія похоронить не лише всі реформаторські ідеї і сподівання, але й самих реформаторів.

Міністерство оборони має стати стати пілотним проектом щодо зміни всієї управлінсько-регламентної системи в державі. Адже ми – воююча країна. І змінюючи радянську управлінську вертикаль на демократичні вертикально-координуючі функції нових регламентів, ми дамо шанс державі на поступальний розвиток. Шанс на пришвидшення перемоги у боротьбі з російським агресором. І шанс на збереження життів наших захисників, які щодня кладуть своє життя на передовій.

Імітаційні розрізнені реформи вступили в запеклу боротьбу з намаганнями Майданних ентузіастів проводити модернізацію функціональних регламентів управління.

Але поки що перемагає стара радянська бюрократія.

Микола Голомша Микола Голомша , заслужений юрист України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram