ГоловнаБлогиБлог Миколи Голомші

Міжнародний трибунал: судитимемо глобальний гібридний тероризм чи операторів ракетної установки БУК?

Рада безпеки ООН вивчає проект резолюції щодо створення міжнародного кримінального трибуналу, який би гарантував притягнення до відповідальності осіб, винних у катастрофі Boeing MH 17 в небі над Донбасом 17 липня минулого року. Документ внесла делегація Малайзії в РБ. Напередодні п’ять країн - Австралія, Бельгія, Малайзія, Нідерланди та Україна - закликали Раду безпеки ООН створити трибунал щодо збитого MH 17.

Фото: EPA/UPG

На днях Верховна Рада продовжила до 1 серпня 2016 року дію угоди між Україною та Нідерландами про Міжнародну місію захисту розслідування, яка була створена з метою сприяння збиранню решток та проведенню розслідування відповідно до Резолюції 2166 Ради Безпеки ООН від 21 липня 2014 року, а також з метою здійснення інших видів діяльності, що можуть виникнути в процесі розслідування. Тим самим ми засвідчили готовність і надалі всебічно сприяти об’єктивному розслідуванню трагедії.

Генеральний прокурор Нідерландів Фред Вестербеке заявив, що слідча група наблизилась до «отримання переконливих доказів» і вже має підозри щодо групи осіб, які можуть бути причетними до катастрофи. Очікується, що розслідування буде завершено до кінця року.

Таким чином, з’ясування всіх обставин трагедії з Боїнгом добігає кінця. Поза сумнівом, злочинці, які натискали кнопку пуску ракети, отримають по заслугах. Але саме міжнародний суд мав би поставити питання про засудження нового формату тероризму як глобального гібридизованого явища, що зараз представляє найбільшу загрозу для світової безпеки. Причому тероризм має розглядатися не як вузьконаправлені дії певної групи людей чи організацій, а як узгодженні намагання групи держав (державних утворень) змінити світопорядок, знищити безпечне середовище життя, замінивши його величезними територіями постійного страху – і це можуть бути цілі континенти.

Свого часу, після поверження гітлерівської Німеччини в Другій світовій війні, міжнародний військовий трибунал у Нюрнбергу засудив конкретних злочинців та конкретний тоталітарний, а саме гітлерівський, режим. На жаль, засудження нацизму як державно-організаційного явища, що несе загрозу миру, не відбулося.

Ми не маємо повторювати помилок минулого. Сьогодні, поки не пізно, Україні необхідно піднімати проблему засудження саме нових, унікальних форм гібридного тероризму, що проявляються глобально в масштабах планети. І управлінських режимів, які зараз продукують ці нові форми світового тероризму в різномасштабних форматах практично в усіх країнах.

Засудження тероризму і конкретних виконавців вимагають рідні і близькі жертв Boeing MH 17. Цього вимагають п’ять країн, які проводять розслідування. На цьому наполягають держави – члени ООН, які відчувають загрозу тероризму, що нависає над їхніми країнами.

Зрештою, цього вимагає російський народ, який задихається від внутрішнього терору путінського режиму. В РФ розпочався збір підписів за створення міжнародного трибуналу для розгляду справи щодо катастрофи літака «Malaysian Airlines» рейсу MH17. Не виключаю, що кремлівські політтехнологи гібридного тероризму намагатимуться комунікаційними та дипломатичними засобами зруйнувати або нейтралізувати цю технологічну ланку спротиву.

Історія дає нам шанс зберегти мир і не допустити падіння світу у прірву глобального гібридного тероризму. І ми повинні його використати.

Микола Голомша Микола Голомша , заслужений юрист України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram