ГоловнаБлогиБлог Михайла Басараба

На Євро Путін грає не лише своїми, а й німецькими хуліганами

Німецька поліція встановила особи своїх футбольних хуліганів, які зненацька напали на українських вболівальників у місті Лілль. Ними виявилися ультрас "Динамо" із Дрездена. Здавалося б нічого особливого, якби не кілька цікавих фактів.

Фото: EPA/UPG

Це східнонімецьке місто є столицею правопопулістського руху Pegida, який славиться агресивними антиісламськими і проросійськими закликами. Рух суттєво активізувався з початком міграційної кризи у ЄС і Німеччині. На акціях протесту Pegida трапляються російські триколори, транспаранти про солідарність з Росією; вигукують образи на адресу Меркель і хвалять Путіна: «Меркель – у Сибір, Путіна – в Берлін». Лідер руху Лутц Бахман ходить у футболці з фото Путіна і написом «Дружба». Сьогодні цим у Європі вже нікого не здивуєш. Кремль – щедрий спонсор для різномастих радикалів у багатьох державах ЄС. Це зручний інструмент для маніпуляції, керованої напруги, ескалації політичної дискусії і значно цинічніших задумів. Варто пам’ятати, що всі п’ять років свого німецького періоду агент КГБ Путін провів саме у Дрездені, на посаді завідуючого Будинком дружби СССР-НДР…

Ультрас дрезденського "Динамо", яких зафіксували під час нападу на вболівальників збірної України, також декларують праворадикальну ідеологічну спрямованість і традиційно є авангардом акцій протесту тої таки Pegida.

Спонтанну провокацію проти українців у Ліллі можна було б списати на звичний шал футбольних хуліганів, якби кількома днями раніше калібровані російські «уболівальники-гренадери» організовано і злагоджено не вчинили у Марселі, до і після матчу Росії з Англією, масштабної бійні, з масовими каліцтвами і смертю серед британських фанів.

Тепер вже відомо, що триста російських тітушок у Францію доправили чартером Російського футбольного союзу, а по суті – чартером Міністерства спорту РФ. Про це, зокрема, пише Айдер Муждабаєв.

Дебютний бій росіян саме з ґоноровими англійськими ультрас мав точний розрахунок. "Опустити" їх – це загнати під плінтус усіх інших.

Путін готовий заплатити колосальні штрафи УЄФА і навіть піде на дискваліфікацію збірної, тільки б ще раз продемонструвати російську силу, невгамовне нахабство і неадекватність. Свято футболу – гарна нагода, щоб ошелешити усіх західних «терпил і піндосів». Бійтеся нас, мовляв, бо росіяни дикі. Свавілля «уболівальників» супроводжує ключове політичне повідомлення Кремля: «Світ на порозі війни всіх з усіма. Ви – слабаки. А нас краще вмовляти. Ви змушені сприймати нас, якими ми є. Інакше, вам усім кінець».

Якщо інструментом політичного тиску може бути російських газ, то чому ж кийком для геополітичного примусу не можуть бути футбольні хулігани?! Путін продовжує розширювати межі дипломатичної раціоналізації.

Михайло Басараб Михайло Басараб , Політолог
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram