Вибори мера Сєвєродонецька: боротьба за новий обласний центр

Після окупації частини Луганської області Сєвєродонецьк став фактичним обласним центром і отримав додаткову фінансову та політичну вагу, в боротьбу за яку вже включилися різні політичні угрупування регіону. У виборах міського голови цього року беруть участь 18 кандидатів, з яких 14 - самовисуванці, а 4 – представники політичних партій (БПП «Солідарність», Радикальна Партія, ВО «Батьківщина» та «Наш край»). Рух ЧЕСНО підготував експрес-аналіз частини кандидатів, які, згідно з опитуваннями, є найбільш імовірними претендентами на крісло мера.

Чинний мер та його команда

Фото: Надано автором

Валентин Казаков став міським головою у 2010 році за підтримки Партії регіонів та її очільника в регіоні Олександра Єфремова. За роки своєї каденції Казаков відзначився в кількох скандалах та не заважав сепаратистам захоплювати місто навесні 2014 року.

Місцеві журналісти-розслідувачі зазначають, що за ініціативи мера Валентина Казакова у 2013 році депутати Сєвєродонецької міської ради в обхід мораторію на приватизацію комунальних та державних ЗМІ продали приміщення та обладнання ТРК «СТВ» структурам, які були пов’язані з тодішнім народним депутатом Олексієм Кунченком. Вартість продажу ТРК склала 3,2 млн грн.

Зараз Казакова звинувачують у використанні телеканалу “СТВ” для висвітлення своєї діяльності та адмінресурсу під час організації зустрічей з мешканцями.

Також у виборах бере участь заступник міського голови Петро Чернишин, який впродовж своєї політичної кар’єри встиг побувати членом партії ВО «Батьківщина» та Партії регіонів, а зараз балотується як самовисуванець. На посаді заступника міського голови Чернишин курує питання в сфері ЖКГ. Для Петра Чернишина це вже буде четверта спроба стати мером Сєвєродонецька, до цього він приймав участь у виборчих кампаніях 1998, 2002 та 2006 років.

Фото: Надано автором

Колишній мер Сєвєродонецька

Фото: Надано автором

Одним з головних конкурентів чинного мера може стати колишній міський голова Володимир Грицишин, який очолював місто з 1992 по 2010 рік і вимушений був поступитися місцем Казакову після конфлікту з керівництвом Партіії регіонів.

За час своєї роботи Грицишин встиг потрапити у скандал з виділенням землі під забудову у Парку культури та відпочинку: як виявила прокуратура, ці ділянки мали рекреаційне призначення. Рішення про виділення землі під приватну забудову ухвалювалося владою в 2008-2009 рр. У травні 2011 р. заступник прокурора Луганської області порушив кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем та службового підроблення посадовими особами Сєвєродонецької міської ради, що нанесло збитків держави на суму майже 870 тис. грн. У 2013 році прокуратура зупинила будівництво котеджів на цій території, а нова міська влада прийняла рішення про відновлення території парку.

Звільнивши крісло мера, Володимир Грицишин очолив Сєвєродонецьку ТЕЦ. У 2012 році прокуратурою Луганської області було порушено кримінальну справу за ч.2 ст.364 КК України (зловживання службовим становищем) відносно посадових осіб ДП “Сєвєродонецька ТЕЦ”, Лисичанський філії ДП “Луганськстандартметрологія” і Сєвєродонецького відділення “ПАТ Луганськгаз”. Як з’ясували контролюючі органи, діаметр трубопроводу, по якому подавався газ на ДП “Сєвєродонецька ТЕЦ”, був зменшений на 50 мм. Через цю ніби-то незначну невідповідність, ПАТ “Луганськгаз”, частка якого належить державі, зазнав матеріальних збитків на суму більше ніж 21 млн грн.

Представник “Команди Шахова”

Фото: Надано автором

Від партії “Наш край” у мери Сєвєродонецька балотується Юрій Фурман, який у 2012 році намагався потрапити по мажоритарному округу до Верховної ради від “Команди Сергія Шахова”. Тоді політик набрав 17,32% голосів виборців і посів друге місце. Впродовж всієї виборчої кампанії представників «Команди Сергія Шахова» неодноразово звинувачували у підкупі виборців, фальсифікаціях та зв’язках з родиною колишнього Президента Віктора Януковича. Проти кандидатів від “Команди Сергія Шахова” було порушено кілька кримінальних справ, правоохоронні органи проводили обшуки в штабах кандидатів. На цих виборах Сергій Шахов очолює список партії “Наш край” до Сєвєродонецької міської ради – після двох невдалих спроб потрапити до Верховної ради, політик вирішив спробувати свої сили на місцевому рівні.

Кандидати від партій коаліції

Провладні партії за півтора роки, що минули від часу Революції гідності, так і не здобули великої підтримки серед мешканців Луганщини: за даними одних з останніх опитувань, вони не є фаворитами виборчих перегонів. Так, від партії БПП «Солідарність» балотується Сергій Самарський, який є чинним депутатом Сєвєродонецької міської ради від ВО «Батьківщина». Від партії ВО «Батьківщина» йде Дмитро Романенко, начальник юридичного відділу ВАТ «Сєвєродонецьке АТП 10920». На посаду міського голови також претендує підприємець Рімма Білоцерківська, яка вже довгий час займається громадською діяльністю в місті та захищає права членів територіальних громад Луганщини.

Схоже, що на цих виборах мешканці Сєвєродонецька будуть знову змушені обирати між минулим та позаминулим свого міста.

Максим Михальков Максим Михальков , Основатель PLAY Foundation, выпускник Johan Cruyff Institute
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram