ГоловнаБлогиБлог Марії Осипчук

Особливості відносин між ОСББ та найманим персоналом

Найманий персонал, підрядні організації – це люди, які роблять можливим повноцінне утримання багатоквартирного будинку в належному стані.

Якщо ви вже створили ОСББ та прийняли рішення про початок самозабезпечення потреб співвласників багатоквартирного будинку, то попереду на вас чекає етап організації відносин з найманим персоналом та підрядними організаціями.

Сьогодні спробуємо розібратися у цьому питанні.

Насамперед розглянемо основні варіанти самозабезпечення потреб співвласників багатоквартирного будинку. Якщо ви прийняли таке рішення, необхідно визначити, який варіант підходить саме вашому будинку.

Во время собрания членов ОСМД в Харькове
Фото: www.city.kharkov.ua
Во время собрания членов ОСМД в Харькове

ОСББ може забезпечувати потреби співвласників, наймаючи до свого штату спеціалістів, знання, вміння та навички яких дозволять задовольнити потреби співвласників щодо утримання багатоквартирного будинку в належному стані. У такому разі між ОСББ та цими спеціалістами буде укладено трудові договори у порядку, передбаченому Кодексом законів про працю України та іншими законодавчими актами, які регулюють трудові відносини.Якщо ви не готові залучати всіх спеціалістів у штат ОСББ, можете обрати інший варіант: частину спеціалістів, робота яких необхідна постійно, найняти у штат, а частину – залучати за необхідності на підставі договору цивільного-правового характеру.

Крім цих варіантів, ОСББ також може залучити повноцінного управителя для забезпечення потреб співвласників.

Незалежно від того, який з цих варіантів підходить для потреб конкретно вашого будинку, для нормальної та безпроблемної роботи ОСББ слід розуміти різницю між трудовим договором та договором цивільно-правового характеру (надалі – договір ЦПХ).

Розглянемо 9 ключових відмінностей між трудовим договором та договором ЦПХ:

1. Відносини за трудовим договором регулюються нормами трудового законодавства України, відносини за договором ЦПХ – нормами Цивільного та/або Господарського кодексів.

2. Відносини за трудовим договором завжди орієнтовані на процес виконання роботи, тобто працівник повинен кожен робочий день приходити на роботу та виконувати визначені посадові обов’язки. Договір ЦПХ завжди орієнтований на досягнення результату, саме тому договори ЦПХ переважно короткострокові.

3. Для оформлення відносин за трудовим договором необхідно отримати заяву від працівника про його бажання зайняти відповідну посаду, після цього до моменту прийняття працівника на роботу необхідно повідомити органи ДФС про те, що з визначеної дати людина приступає до роботи. Далі Голова Правління повинен видати наказ про прийняття працівника на роботу, оформити з ним трудовий договір та отримати його трудову книжку. Натомість для оформлення відносин за договором ЦПХ необхідно укласти лише договір, який відмінний від трудового договору, та кожен місяць підписувати акти прийому-передачі виконаних робіт/наданих послуг.

4. За трудовим договором ви повинні забезпечити працівникові всі умови для виконання роботи, у тому числі – знаряддя та засоби для виконання його обов’язків. За договором ЦПХ підрядник виконує поставлені завдання за рахунок використання власних ресурсів.

5. За трудовим договором працівник має виконувати роботу особисто. За договором ЦПХ підрядник має право передоручити виконання замовлення третій особі.

6. За трудовим договором оплата праці має бути у розмірі, не меншому, ніж розмір мінімальної заробітної плати. За договором ЦПХ ціна договору встановлюється за згодою сторін та не має прив’язки до будь-яких законодавчих нормативів.

7. За трудовим договором роботодавець (ОСББ) має забезпечувати працівникові всі соціальні гарантії – лікарняні, відпустки тощо. За договором ЦПХ соціальні гарантії відсутні.

8. За трудовим договором працівник може бути притягнений до дисциплінарної та обмеженої матеріальної відповідальності. За договором ЦПХ підрядник несе повну матеріальну відповідальність.

9. За трудовим договором не може бути встановлено ніяких штрафних санкцій до працівника. За договором ЦПХ сторони мають право погодити розмір та порядок сплати штрафних санкцій за невиконання або порушення умов договору.

Таким чином, трудовий договір та договір ЦПХ мають суттєві відмінності, про які варто пам’ятати при організації договірних відносин. Не варто намагатися приховати за рахунок договору ЦПХ фактичні трудові відносини. У такому випадку ви наражаєте себе на небезпеку сплати суттєвого штрафу. Пам’ятайте про вимоги законодавства – і вам вдасться організувати дійсно ефективну роботу вашого ОСББ.

Марія Осипчук Марія Осипчук , Аналітик житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram