Україна і Давос: точки перетину та болю

Слоган Світового економічного форуму (World Economic Forum,WEF), щорічна зустріч якого розпочалась 21 січня у Давосі, – покращення ситуації у світі (Improve the State of the World). Цей слоган є дуже прикладним для українців, бо, що зараз може цікавити нас більше, аніж покращення ситуації в Україні?

Фото: ‏@APUkraine

У серпні 2014 року я мала нагоду брати участь у зустрічі молодіжної мережі, заснованої WEF – Global Shapers. Перебуваючи в штаб-квартирі WEF, я поставила запитання Девіду Ейкману, генеральному директору WEF: яким буде місце України в порядку денному на Давоській зустрічі 2015? Відповідь була проста: «Невідомо, що буде в січні, але немає дня, щоб наша команда про це не думала». Питання майбутнього України з виступом президента Порошенка винесли на порядок денний у перший день Давосу 2015. «Україна бореться не лише за своє майбутнє, а й за європейські цінності», – сказав у своєму виступі Петро Порошенко. А момент, коли президент України стояв за подіумом із листом металу від автобуса розстріляного під Волновахою, деякі міжнародні медіа назвали найемоційніших моментом дня. Проте ми так і не почули конкретних месиджів, зокрема і до потенційних інвесторів: що в країні змінилося і які реформи зараз впроваджуються на державному рівні. Усі запитання до Порошенка від модератора стосувалися саме цього.

Давос – багатьом відоме як місце, де Off-the-Record готові зустрітись ті, хто публічно, «на пресу» не зустрілись би. Але це також місце важливих інтелектуальних дискусій. З одного боку, в Давосі через дискусію намагаються передбачити те, що відбуватиметься у світі в майбутньому – окреслити, свого роду, тренди та контексти. Наприклад, новий контекст цифрових технологій чи енергетики, освіти та медицини майбутнього. Бізнес цього року,серед іншого торкнеться таких питань як лідерство в часи змін, інновації, роль бізнесу у вирішенні соціальних проблем тощо. З іншого боку, Давос – це можливість винести на обговорення проблеми та виклики, які відбулись у світі саме за останній рік. Адже ніхто під час минулорічного Давосу не говорив про проблеми Еболи для світу, можливість анексії Криму і війни на Сході України чи зменшення цін на нафту. Отож, політики на порядок денний WEF 2015 винесли питання безпеки, ситуації у найвпливовіших країнах, а також майбутнього у проблемних регіонах світу.

Для України ця зустріч - це важлива нагода на впливовому глобальному рівні донести до учасників саміту своє бачення ситуації, плани щодо реформ та змін в країні. І такими нагодами у складній інформаційний війні в жодному випадку не можна нехтувати, а, навпаки, – потрібно вміти правильно скористатись. Українському ж бізнесу критично важливо вловлювати глобальні тенденції для розуміння того як можна бути конкурентними в міжнародному контексті. До того ж завдяки технологіям, аби почути ідеї, висловлені в Давосі, не обов’язково бути на самому саміті.

Софія Опацька, декан Львівської бізнес-школи УКУ (LvBS)

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram