ГоловнаБлогиБлог Лесі Ярошенко

Економіка благодійності: хто, скільки і на яке добро витрачає в Україні

В Україні існує близько 17 тисяч благодійних організацій. Якщо відкинути емоції і подивитися на цей сектор з економічної точки зору, то ми побачимо тисячі робочих місць, мільйони волонтерських годин і мільярди гривень, які одні люди віддають, а інші збирають і витрачають на потреби третіх. Як зрозуміти, звідки беруться ресурси доброчинності і куди вони йдуть? Яким благодійним організаціям варто допомагати своїми грошима, речима, часом і вміннями? Як швидко і влучно знайти саме ту допомогу, якої потребуєте, щоб не звертатись у всі 17 тисяч фондів? Першою в Україні відповіддю на всі ці запитання стала Карта благодійності, яка щороку формується на основі Національного рейтингу благодійників.

Що таке Національний рейтинг благодійників?

Це єдиний в Україні рейтинг благодійних організацій, який складається на основі конкретних цифр, а саме даних податкових звітів. Його вже 4 роки поспіль проводить Український форум благодійників спільно з компанією EY в Україні. Фонди добровільно і безкоштовно заповнюють анкету, підтверджують свою неприбутковість і приналежність саме до благодійних організацій, прикріплюючи реєстраційні документи. Засвідчують витрати податковим звітом. Детально, в цифрах, розписують, на які сфери допомоги пішли задекларовані кошти (наприклад, захист довкілля, розвиток мистецтва, допомога армії, підтримка спорту тощо). Вказують, для кого саме працюють (наприклад, пацієнти, діти, люди з особливими потребами, етнічні меншини тощо). Позначають на карті адреси своїх офісів і пояснюють, в яких регіонах працюють. У розділі «Найкращий проект» розповідають про історію успіху, яка найкраще ілюструє діяльність фонду – таким чином цифри Рейтингу перетворюються на картинку.

Аудитор перевіряє, чи вказані в анкеті цифри збігаються із тим, що фонд показав фіскальній службі. Благодійні організації, як пройшли таку перевірку, потрапляють на Карту благодійності, інтерактивну базу благодійних фондів та організацій.

Ресурсом можна користуватись у вигляді мапи і списку. В обох випадках користувач легко відфільтрує саме ті організації, які його цікавлять. Наприклад, щоб дізнатися, хто надає правову допомогу жінкам у Львівській області, слід натиснути всього три кнопки.

У профайлі організації написано, чим вона займається, який її бюджет, хто засновник і, що надзвичайно важливо, живі контакти, на які можна одразу писати або телефонувати. Документи – реєстраційні і податкові – також доступні кожному. Для журналістів, дослідників, аналітиків дані Національного рейтингу благодійників вибудовуються в готову інфографіку про ключові цифри і тренди у благодійності.

Хто і як складає рейтинг?

Національний рейтинг благодійників – це можливість не тільки для великих і багатих. Навіть фонд сільської громади потрапить на Карту благодійності і отримає відзнаку, якщо чесно показує свої витрати. Рейтингування проводиться у трьох «вагових категоріях». До «маленьких» належать фонди з річним бюджетом до 1 млн грн, «середні» витрачають на благодійність від 1 до 10 млн грн, а «великі» - понад 10 мільйонів. Прозорістю формування рейтингу опікується наглядова рада, сформована із дослідників у сферах соціології та комунікацій, бізнесу з досвідом благодійних програм, представників міжнародних організацій і незалежних експертів менеджменту, фінансів, права. Важливо, що наглядова рада працює на громадських засадах, тобто жоден з експертів не отримує гонорарів за свою роботу. І жоден учасник рейтингу не платить за участь – інвестує лише свій час у заповнення онлайн-анкети.

Лідерів у кожній номінації нагороджують відзнаками щороку наприкінці вересня на церемонії, присвяченій Європейському дня благодійних фондів. І в цей же день оновлюється Карта благодійності.

Добрі справи складно поміряти лінійкою чи зважити. Крім того, благодійність – це сфера високого репутаційного ризику, оскільки її ресурс – це довіра і милосердя. Тому для рейтингування благодійних організацій важливо було визначити критерій, об’єктивний і спільний для всіх. Ми свідомі, що обрали не універсальну, однак єдино можливу на сьогодні одиницю вимірювання – витрати, задекларові перед державою у податковому звіті.

Анатомія добрих справ: знімаємо гриф секретності

Незважаючи на те, що одним зі світових стандартів благодійної діяльності є підзвітність, нині мізерна кількість організацій зацікавлена в тому, щоб похвалитися своїми досягненнями і підтвердити їх цифрами. До прозорості сектору добрих справ не прагне і держава. Державна фіскальна служба України навіть на депутатський запит надає лише кількість організацій, які відзвітували, список ста найзаможніших і загальну суму їхніх витрат. 2015 року ці топ-100 витратили разом на благодійні програми близько 6 млрд грн, тобто покрили дві третини всіх благодійних витрат за рік. Приблизно п'ята частина фондів зі списку ДФС не мають ні власного сайту, ні Фейсбук-сторінки. Тобто знайти хоч якусь інформацію про тих, хто витрачає сотні мільйонів, практично неможливо.

Національний рейтинг благодійників – єдиний спосіб дізнатися про обсяги доброчинної допомоги і сфери, в які йдуть благодійні інвестиції. Як це зробити? По-перше, перевірити, чи позначена організація на Карті благодійності. Якщо її там немає, значить, вона не брала участі в Національному рейтингу благодійників, а отже, відмовляється публікувати свій податковий звіт: з якихось причин не бажає показувати офіційні обсяги витрат. Щодо організацій-учасників Рейтингу, варто співвіднести цифри витрат із податкового звіту з діяльністю, описаною на сайті чи у друкованих презентаціях. Якщо в організації великі офіційні витрати, а допомоги надано на «5 копійок» - це привід запитати, куди поділася решта коштів. Якщо ж навпаки, досягнення високовартісні, а офіційно витрачено мізер, це може бути ознакою тіньової діяльності. Чи зацікавлені ви у співпраці з такими організаціями, кожен вирішує для себе. Головне – володіти інформацією.

Національний рейтинг благодійників 2017: відеоанонс

Прийом заявок на Національний рейтинг благодійників-2017 триває до 15 липня на сайті http://ufb.org.ua/rating.

Леся Ярошенко Леся Ярошенко , інформаційний менеджер Українського форуму благодійників, редактор порталу "Україна філантропічна"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram