ГоловнаБлоги

Заява українських фотожурналістів щодо ситуації з фотографіями Дмитра Муравського

Від редакції: LB.ua публікує заяву українських фотожурналістів щодо ситуації з фотографіями Дмитра Муравського

Ефектні зображення, як-от це фото Дмитра Муравського, опубліковане Юрієм Бутусовим 17.08.2016, набирають популярності в соціальних мережах та передруковуються вітчизняними та закордонними ЗМІ. Ці фото видають за документальні кадри бойових дій в зоні АТО. У деяких українських видань, а також у багатьох фотожурналістів виникли підозри щодо справжньості, безумовно, гарних фотографій в контексті стандартів журналістики (правдивість, постановка, колаж, маніпуляція предметами в кадрі і т.д.). Чи не є, часом, ці фото підробкою реальних подій задля видовищності картинки?

Фото: Дмитрий Муравский

Ми звернулись до автора вищезгаданих фото Дмитра Муравського з проханням підтвердження правдивості його "документальних фотографій" або спростування. Також ми просили вказати мету зйомки таких фото. Наприклад, для реклами ЗСУ чи промо або пропаганди Міноборони, адже Дмитро Муравський є радником міністра оборони України. В разі підтвердження “постановочного” характеру деяких фото – виділити їх в окремий альбом і додати відповідний супровідний текст.

Відтак, виникає небезпечна ситуація для української фотографії в цілому і журналістики зокрема. По-перше, це новий стимул для РФ зайвий раз розповісти про те, що українці імітують військові дії. По-друге, пильні авторитетні ЗМІ вже порівнюють ці фото зі стилем подачі інформації Lifenews. По-третє, історія з цими фото може призвести до того, що українське суспільство та авторитетні закордонні медіа частково втратять довіру до української журналістики та фотожурналістики.

Наголошуємо, що єдине, в чому ми зараз виграємо у конфлікті з РФ – це безкомпромісна та правдива подача інформації із зони ведення бойових дій. Зважаючи на те, що інтернетом та закордонними медіа тиражується, на наш погляд, неправдива інформація щодо документальності зображень на фотографіях Дмитра Муравського, ми категорично засуджуємо подібні маніпуляції з фото та інформацією.

Дмитро Муравський в інтерв’ю виданню “Радіо Свобода” підтверджує справжність таких фотографій таким чином: “Коли почули як виходить міна, то побігли, а хлопці, які нас прикривали, побігли слідом. Ми сховалися за металевими щитами і я подивився назад – один з бійців підвернув ногу і його несли двоє інших. Я не міг втратити такий момент, хоча на мене й кричали, щоб я втікав, і зробив фотографію. І саме в цей момент прилітає міна. Те, що я пережив, мені мабуть ще довго буде снитися, передати це словами неможливо.”

Залишаємо на розсуд читачів оцінку правдивості його слів.

Ми просимо у автора фотознімків Дмитра Муравського пояснити та вказати причини, мету і обставини, за яких він зняв вищезгадану фотографію з Широкіного та інші фотографії з альбому про війну (“БОЛЬ ВОЙНЫ” та інші).

Також звертаємося до Юрія Бутусова з проханням спростувати інформацію, згідно з якою фото Дмитра Муравського подаються як документальна фіксація подій в Широкиному (пост в ФБ 17.08.2016 “Лучшая фотография о войне в Украине 2016 года”).

Також просимо ЗМІ встановлювати першоджерело інформації та переконуватися у її правдивості, документальності. Погоджуйте публікацію матеріалів та беріть коментарі у авторів фотографій чи поширюваної інформації.

Сергій Лойко, фрілансер

Макс Левін, документальний фотограф, знімає для LB.ua, Reuters. Війну на сході України знімає з весни 2014 по сьогодні.

Єфрем Лукацький, фотограф агенства Associated Press

Анатолій Степанов, фотограф, знімає для AFP. Війну на сході України знімає з весни 2014 по сьогодні.

Маркіян Лисейко, фотокор Укрінформу, ЕРА, фотодокументаліст подій на сході з травня 2014 по сьогодні

Стас Козлюк, репортер, пише і знімає для Українського тижня. Висвітлює війну на сході України з літа 2014-го до сьогодні

Сергій Ваганов, фотограф, знімає для ЕРА, УНІАН. Війну на сході України знімає з весни 2014 по сьогодні.

Володимир Шуваєв, фотожурналіст та комерційний фотограф, війну на сході України знімає з весни 2014 року по сьогодні.

Олексій Чернишев, фотограф-фрілансер. Співпрацює з фондом "Повернись живим" та AFP. Війну на сході України знімає з весни 2014 по сьогодні.

Олександр Ратушняк, фотограф-фрилансер, співпрацює з AFP, військові дії на сході України знімав з літа 2014 по літо 2015.

Макс Требухов, фотокорреспондент, знімає для LB.ua, волонтер, парамедик інструктор у складі ПДМШ, війну на сході України висвітлює з 2014 по сьогодні.

Богдан Россинський, фотокореспондент - фрілансер, стрінгер. Окрім інших, співпрацює з музеєм Історії війни. Війну на сході Україні знімає з травня 2014.

Сергій Нужненко, фотокореспондент – фрілансер, знімає для LB.ua і Радіо Свобода.

Олександр Кузьмін, фрілансер, працює для українських та міжнародних агенцій.

Олександр Чекменьов, документальний фотограф.

Сергій Полежака, фотожурналист, війну на сході України знімав в 2014-2015 роках.

Тарас Хлібович, фотограф-фрілансер, колишній прес-офіцер ЗСУ

Андрій Ломакін, фотограф

English version

On 17/08/16, Yuri Butusov published the photo by Dmitry Murawski (https://www.facebook.com/photo.php?...), accompanying it with a story about the act of heroism during tha battle in Shirokino, meaning that events shown in the picture are real. He also expressed his hope that «it should be spread around the world.»

Ukrainian photojournalists, documentary photographers, and other colleagues have raised some questions about the veracity of the pictures in a journalistic, documentary sense (setup? merging pictures? manipulation with the objects in the frame? trueness of the shooting location and so on).

We asked the author either to provide a proof that picture haven’t been staged (by showcasing the original files, wide edit, IPTC so on.) and describe the conditions under which pictures were taken, or specify the true purpose of shooting, eg., a promo, advertising for the army or so.

So, long story short. Due to the fact that

  1. pictures look staged (and it’s not denied) and they are mixed with supposedly non-staged and there is no captions stating the shooting conditions and purpose;
  2. pictures are republished by some foreign media as «documentary war photos», which they are not, and the number of these media is growing;
  3. we’re looking forward to see materials in watchful foreign media reporting that «Ukrainians publish and spread fabricated war photos»;
  4. the situation given is very dangerous for all of us - for the author, journalistic community, the Ministry of Defense and in general for the reputation of the whole country, which has enough already of informational war with Russian Federation;
  5. a big scandal is about to happen;

We affirm that we, the undersigned, have nothing to do with these methods of photography and pretending staged images to be non-staged. We strongly condemn such manipulative activities.

We ask:

The author, Dmitry Murawski:

  1. Provide a print-screen of the images grid with previews.
  2. Provide the true conditions and purpose of pictures.

Special message to Yuri Butusov and all other Ukrainian journalists and editors:

Always check your sources of information, and always get in touch with the author of the photos before publication.

And instead of postscriptum, very few words for our foreign colleagues:

Friends, this situation is beyond our control, the author of the pictures is a Defense Ministry employee, but we would like to apologize on their behalf for such a mess and the clumsy attempts of Defense to participate in the information war. Thank you for your understanding, we try hard to explain to people who had no dealings with media the basic standards, threats and taboos in our sphere, since they really are trying to act in it. We kindly ask not to put these photos on a par with Russian fakes. The war is really going on, really, people are dying, and to prove it there is huuge number of documentary photo and video evidence, both from international media and from our journalists, with whom many of you have worked together.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram