ГоловнаБлоги

Посол США: Україна може і повинна вирішити проблему корупції сьогодні

Редакція LB.ua пропонує вашій увазі текст промови посла США Джеффрі Пайєтта на Одеському фінансовому форумі, що відбувся 24-25 вересня.

Фото: www.dyvys.in

Мені дуже приємно бути присутнім на фінансовому форумі в Одесі, в якому беруть участь такі видатні експерти з усієї України. Я дякую керівництву Асоціації "Українських фондових торговців" та Асоціації фінансових ринків України за організацію цього форуму. Особлива подяка Американській торгівельній палаті за активну підтримку.

Сьогоднішня подія висвітлює потенціал Одеської області та визначає, як ви, бізнес-лідери і інвестори, можете працювати для забезпечення прогресу. Як ви можете вимагати, щоб все удосконалювалося, наполягаючи на підзвітності, прозорості та чесних правилах. Без них бізнес не може вижити, а інвестори не інвестуватимуть.

Впродовж мого перебування на посаді посла США в Україні мене завжди наповнювала надією потреба українського народу бачити підзвітність. Під час Революції гідності, і кожен день потому, українці наполегливо добивалися, часто великою ціною, можливості визначати своє майбутнє.

І лідери України дослуховуються. Незважаючи на загарбника на сході, що використовує зброю і слово, аби ослабити, пригнітити і внести сум’яття, чиновники на національному, регіональному та місцевому рівнях просувають важкі політичні та економічні реформи, які наблизять Україну до обраного нею європейського майбутнього.

Проте, не можна ігнорувати такого ж цупкого супротивника, що за будь яку ціну прагне не допустити економічного успіху України. Того, який так само небезпечний для майбутнього України. Цей ворог – корупція.

Корупція вбиває.

Вона вбиває продуктивність і душить натхнення. Ідеї губляться у її тіні. Інновації та підприємництво пригальмовують під тягарем хабарництва, залаштункових угод та пригноблення.

Ці старі методи не гідні нинішньої України.

Ті, хто поклав своє життя минулого року на Майдані або нещодавно в зоні АТО, принесли себе в жертву не заради того, аби все було, як раніше. Сини, брати, сестри і матері, які сьогодні захищають Україну на Донбасі, роблять це не заради збереження статус-кво. Вони заслуговують на краще і вимагають кращого.

Всі ми, присутні тут, знаємо, що Україна може і повинна вирішити проблему корупції сьогодні. Ви, керівники великих компаній України, інвестори, потенційні інвестори і партнери, всі, хто хочуть робити тут бізнес, можете допомогти. Ви можете відмовитися від участі в корупційних схемах ведення бізнесу. Ви можете наполягати на тому, щоб після виявлення випадків корупції відбувалися арешти і проводилися ретельні розслідування. А потім, якщо це виправдано, винні повинні бути засуджені й покарані за законом.

Уявіть собі, замість того, аби набивати кишені корумпованих чиновників, ці «зачинені» корупцією ресурси звільнені і реінвестовані в економіку України. Уявіть собі, що ці ресурси могли б зробити для розвитку й процвітання, яких українці прагнуть і на які заслуговують.

Сполучені Штати допомагають створити потенціал України для боротьби з корупцією, для викривання винних та їх відповідного покарання. І ми допомагаємо робити це тут, в Одесі. Дозвольте навести кілька прикладів.

По-перше, уряд США розробляє програму, яка дозволить забезпечити підготовку для кожного судді, прокурора й адвоката в Одеській області з питань змагального процесу у кримінальному судочинстві, як передбачено новим Кримінально-процесуальним кодексом.

Ми сподіваємося, що цей пілотний проект продемонструє, наскільки ефективнішим може бути кримінальний процес в Україні. Якщо проект буде успішним, він може стати моделлю для інших областей України.

По-друге, ми співпрацюємо з Міністерством внутрішніх справ і владою Одесі над розгортанням нової патрульної служби в Одесі. Присутність цих офіцерів на вулицях є конкретною демонстрацією того, як Україна змінюється, але, що важливіше, вони вибудовують довіру з боку громадськості. Ця довіра призведе до впевненості – впевненості, яка сприятиме спільній роботі задля виявлення і боротьби з дрібною корупцією, що душить малий бізнес і залякує пересічних громадян.

По-третє, ми фінансуємо команду українських, регіональних та міжнародних експертів, які працюють з губернатором Саакашвілі над розробкою антикорупційної програми і програми зменшення державного регулювання для Одеської області. Концепція реформ в Одесі має революційний характер. У разі успіху, Одеса може бути моделлю прозорих та підзвітних уряду й бізнесу.

Це буде символом успіху в новій Україні. Одеса, про корупцію в якій відомо давно, стане чистою. А після того будуть інвестиції і можливості.

Я знаю, що президент Порошенко і прем'єр-міністр Яценюк розуміють важливість цього питання і визнають загрозу, яку старі методи ведення бізнесу являють для сподівань України щодо політичних і економічних перетворень.

Однак, існує одна очевидна проблема, яка загрожує всій тій роботі, що її проводять регіональні лідери в Одесі, в Харкові, у Львові, в інших місцях, для поліпшення бізнес-клімату та створення нової моделі державного управління, яка б служила народу.

Ця проблема загрожує всьому, що Рада, Кабінет міністрів, Національна рада реформ та інші роблять, аби сприяти реалізації політичних та економічних реформ і зробити життя українців кращим, вона кидає виклик тому, чого намагається досягти Революція гідності.

Це перешкода – неможливість Генеральної прокурори України успішно боротися з внутрішньої корупцією. Замість того, щоб підтримувати реформи в Україні і працювати над викоріненням корупції, корумповані шкідники в Генпрокуратурі погіршують стан речей, відкрито й агресивно підриваючи реформи.

Всупереч прагненням лідерів України, ці шкідники регулярно перешкоджають розслідуванням і кримінальному переслідуванню корумпованих чиновників в Генеральній прокуратурі. Вони залякують і перешкоджають тим, хто чесно працює над реформуванням самої Генеральної прокуратури.

Сполучені Штати підтримують тих, хто кидає виклик таким шкідникам.

Ми вітаємо роботу нової служби Генерального інспектора в ГПУ, очолюваної Давідом Сакварелідзе і Віталієм Каськом. Їх розслідування корупції у Генпрокуратурі вже завершилися важливими арештами і стали сигналом, що тих, хто зловживає своїм службовим становищем прокурорів, буде притягнуто до відповідальності.

Я закликаю всіх вас підтримати цих відважних слідчих і прокурорів. Дайте їм ресурси і підтримку, які дозволять їм успішно займатися цими і майбутніми справами.

Ми вже знаємо, що були часи, коли Генпрокуратура не тільки не підтримувала розслідування корупції, а й перешкоджали прокурорам, які працювали над справами з корупції.

Наприклад, у справі колишнього міністра екології Миколи Злочевського британська влада арештувала 23 мільйони доларів незаконних активів, що належали українському народу. До чиновників в ГПУ Велика Британія звернулася із проханням надати документи, що підтверджують підстави для арешту.

Натомість ті направили листи адвокатів Злочевського, які свідчили, що справи проти нього немає. У результаті суд Великої Британії зняв арешт з коштів і згодом гроші були переміщені на Кіпр.

Провина посадових осіб ГПУ, які писали ці листи, має бути розслідувана, й ті, хто відповідає за розвал справи, поставивши свої підписи під цими листами, принаймні, мають бути тимчасово усунені від роботи.

Ми також підтримуємо роботу нової Антикорупційної комісії, і залучення нових прокурорів, ми рекомендували генпрокурору Шокіну уповноважити його заступників Сакварелідзе і Касько на проведення реформ і притягнення до відповідальності тих, хто порушив закон, незалежно від звання чи статусу. Ми готові співпрацювати з реформаторами всередині ГПУ у боротьбі з корупцією.

Саме тому 10 серпня Сполучені Штати підписали Спільний план дій із заступником генерального прокурора Сакварелідзе, яким передбачено виділення 2 мільйони доларів США на сприяння реформам, боротьбу з корупцією і створення потенціалу ГПУ.

Дуже важливо, щоб ці реформи здійснювалися відкрито і прозоро, відповідно до Закону про реформу прокуратури, міжнародних стандартів і за узгодженням з національними та міжнародними зацікавленими сторонами – таким чином, аби український народ мав повну довіру і впевненість у своїх законах і в тих людях, які поклялися забезпечити їх дотримання.

Є й інші випадки, наприклад, за участю колишнього заступника генерального прокурора Володимира Шапакіна і колишнього прокурора Корнійця, які наочно демонструють, що дуже важливо припинити залякування і розслідування слідчих, прокурорів і свідків.

Ми хочемо працювати з генеральним прокурором Шокіним і бачити, що Генпрокуратура очолює боротьбу з корупцією.

Ми хочемо, щоб український народ мав довіру до Генпрокуратури, бачити, що Генпрокуратура, як нова патрульна поліція, оновилася, аби саме служити громадянам України.

Україна має всі підстави для успіху. Ця країна має багато ресурсів. Високоосвічена робоча сила може поставляти в Європу і сусідні країни людський капітал і конкурентоспроможну продукцію. Її знаменитий чорнозем вже годує світ. Минулого року Україна експортувала рекордні 33500000 тонн зерна і сільськогосподарський сектор має величезний потенціал для ще більшого зростання.

Угода про поглиблену і всеохоплюючу зону вільної торгівлі з Європейським Союзом допоможе використати ці ресурси і досягти ще більшого економічного успіху. Уряд України, який стимулює активне, небайдуже і готове до роботи громадянське суспільство, продовжує реалізувати важкі реформи в умовах збройної агресії й економічних труднощів.

Але, як я вже говорив, від громадян, бізнесу та інвесторів залежить, чи буде притягнуто до відповідальності тих, хто стоїть на шляху реформ і прогресу.

Працюйте з реформаторами, з новими органами влади, яким ви довіряєте, такими, як патрульна поліція і чесні державні службовці, аби зміни таки відбулися. Підійдіть творчо до питання, як подолати бар’єри, виставлені такими «шкідниками», як, наприклад, співробітники Генеральної прокуратурі, про яких я щойно говорив, які хочуть зберегти статус-кво. Не приймайте жодних «ні» у відповідь, а працюйте задля зміцнення демократії і наближення європейського майбутнього України.

Сполучені Штати підтримують вас у цьому складному процесі. Через впровадження навчальних програм та надання іншої допомоги ми співпрацюємо з Україною задля того, аби судді були незалежні, щоб вони могли дотримуватися закону, на який би не здійснювався політичний тиск. Ми продовжуємо підтримувати ваші зусилля зі створення сучасної поліції та державної прокуратури, які б служили громадянам і забезпечували рівні правила для всіх.

Американські компанії, за підтримки Американської торгівельної палати, продовжуватимуть шукати можливості для інвестицій в Україні – в Україні, яка прагне реформ, прозорості, підзвітності, в якій дотримуються зрозумілих правил.

Я прошу вас всіх допомогти покласти край корупції, де б її не було виявлено.

Українці на Майдані вимагали покінчити зі старими методами. Бізнес-лідери сьогодні, тут, можуть допомогти тим, що вимагатимуть більш чесного, вільного від корупції середовища для інвестицій і створення можливостей в майбутньому.

На завершення, якщо вже ми заговорили про створення можливостей в майбутньому, я з великим задоволенням оголошую, що Міністр торгівлі США Пенні Пріцкер повернеться до України в жовтні. Під час свого візиту міністр Пріцкер уважно розгляне те, чого Україна досягла з часу її останнього візиту. Я переконаний, міністр побачить, що уряд і бізнес-спільнота серйозно налаштовані щодо реформ і готові встановлювати ще більше зв’язків партнерських відносин з американських компаніями та інвесторами.

Як посол США в Україні хочу заявити, що ми вас підтримуємо.

Джерело - сайт посольства США в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram