ГоловнаБлоги

На посади начальників райвідділів Держгеокадастру призначають людей без досвіду роботи та спеціальних знань

Зараз дуже багато говориться про боротьбу з корупцією і у тому числі у сесійній залі Верховної Ради. І земельні питання - не виняток.

Фото: Макс Требухов

В мене, як і у більшості населення України, складається враження, що робити реальні справи з земельною корупцією ніхто й не збирався. Факти говорять самі за себе. Більше року без руху лежить в парламенті законопроект 1159 щодо передачі до комунальної власності державних земель за межами населених пунктів. Корупція, яка, на жаль, має місце сьогодні, коли такими землями розпоряджається Держгеокадастр, є величезною.

Не зовсім зрозуміла ситуація із законопроектом 3510, який вирішує земельне питання для тих громад, які об’єдналися. Їх на кінець року було 159.

При цьому Держгеокадастр зареєстрував альтернативний законопроект, яким хоче сам і роздавати землю, і сам себе контролювати. А передача у комунальну власність здійснюється лише на папері, бо начебто невизначені межі громад. Хоча ці межі не змінювалися з радянських часів. Саме в цих межах збирається плата за землю.

Я сподіваюся, що нарешті буде проголосований законопроект 2279, який забороняє передавати державні землі без аукціонів, адже цей законопроект успішно завалили, направивши на повторне друге читання.

А тепер давайте подивимось, що відбувається на місцях і конкретно на Полтавщині. Землі не вистачає для працівників соціальної сфери, учасників АТО, селян. Зате обласне управління Держгеокадастру, знаходить достатньо землі для псевдофермерів, яких ніхто на селі ніколи не бачив.

За останній час діяльність Держгеокадастру у Полтавській області інакше, як шкідництвом, назвати не можна. Два колишніх керівника обласного управління були звільнені за хабарі. Вже протягом тривалого часу знайти нормального фахівця на цю посаду Держгеокадастр не може, а, скоріше за все, – не хоче.

У результаті скарги до мене надходять майже з усіх районів Полтавської області.

Наведу декілька цифр: Диканський район – 400 гектарів віддано на підставних осіб, Миргородський район – 216 гектарів. Великобагачанський район – 200 гектарів забрали у працівників соціальної сфери, і таких прикладів безліч.

Вчора десятки працівників соціальної сфери з Миргородського району, з сіл Петрівці та Гаркушінці, приїхали до обласного земельного управління з вимогою пояснити, чому в них забрали їхню землю.

В Затоке местная власть присвоила земли на 50 млн грн

На посади начальників районних відділів призначають людей без досвіду роботи та спеціальних знань.

Ось конкретний приклад: Нещодавно я отримав листа від голови Полтавської РДА Лідії Лепейко, в якому вона скаржиться на те, що начальником районного земельного відділу призначена колишня секретарка. Про яку якість роботи в даному випадку можна говорити.?! Тим більше, що це призначення з керівником району ніхто не погоджував.

Тому хочу ще раз звернутись до керівництва парламенту з проханням закінчити розмови, і нарешті розпочати системну роботу з подоланням земельної корупції.

Також хотів би звернутися до керівника Держгеокадастру пана Мартинюка – давайте закінчувати кадрові експерименти в Полтавській області! Я думаю, що вже час призначити керівником обласного управління порядну та професійну людину, яка буде не дирибаном займатися, а наведе порядок в області.

Олег Кулініч Олег Кулініч , депутат Верховної Ради, група "Відродження"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram