ГоловнаБлоги

Верховна Рада прийняла 9 законопроектів в рамках Аграрного дня

Сьогодні в українському парламенті в рамках «аграрного дня» було прийнято 9 законопроектів: 5 законопроектів в першому читанні та 4 – в другому. Однак, один з найважливіших законопроектів – антикорупційний земельний законопроект №2279 – не набрав достатньої кількості голосів та був відправлений на повторне друге читання.

Фото: https://www.facebook.com/iryna.gerashchenko

Аграрії, нарешті, дочекалися того, що у Верховної Ради з’явився час для вирішення проблем села. Прийняті законопроекти стосуються, в тому числі вирішення питання відумерлої спадщини, в результаті чого місцеві бюджети мають додатково отримати щорічні надходження від орендної плати за землю у розмірі близька 1,1 млрд. грн., і дерегуляції, що важливо для розвитку агробізнесу. Однак чи не найважливіший документ сьогодні – антикорупційний законопроект №2279 «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо проведення земельних торгів» не набрав необхідної кількості голосів. Голосуванню завадила поправка №12 (авторства депутата Сергія Соболєва), прийняття якої фактично ставило б хрест на всьому законопроекті, залишаючи в дії майже всі існуючі корупційні норми. Нею пропонується дозволити роздавати без аукціонів земельні ділянки:

• державним та комунальним підприємствам, бюджетним установам, вищим навчальним закладам, а також господарським товариствам, у статутному капіталі яких державна або комунальна частка акцій (часток, паїв) перевищує 60 відсотків;

• підприємствам, установам і громадським організаціям у сфері культури і мистецтва (у тому числі національним творчим спілкам та їх членам) під творчі майстерні;

• для ведення фермерського господарства, ведення особистого селянського господарства, ведення садівництва, будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), індивідуального дачного будівництва, будівництва індивідуальних гаражів, для сінокосіння і випасання худоби, для городництва;

• для розміщення інфраструктури оптових ринків сільськогосподарської продукції, тощо.

Тобто залишити всі ті прогалини, які існують в чинному законодавстві. Оскільки цю ідею зал не підтримав, не пройшов і весь законопроект. Результати голосування кажуть самі за себе.

Протягом «аграрного дня» прийнято у другому читанні:

• №1270 «Проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо удосконалення механізму передачі земельних ділянок, відчужених для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності)».

• №1280 «Проект Закону про внесення змін до статті 50 Закону України "Про землеустрій" щодо спрощення процедури виготовлення проектів землеустрою для відведення земельних ділянок (друге читання)».

• №1460-1 «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо приведення законодавства у сфері насінництва та розсадництва у відповідність до європейських та міжнародних вимог)».

• №2558а «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції в агропромисловому комплексі (друге читання із скороченням строку підготовки)».

Прийнято у першому читанні:

• №2027а «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо єдиної правової долі земельної ділянки та розміщеного на ній об'єкта нерухомості)».

• №2028а «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання окремих питань правового статусу земель фермерського господарства».

• №2150а «Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про побічні продукти тваринного походження, що не призначені для споживання людиною"».

• №2920 «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення мінімального строку оренди земельних ділянок сільгосппризначення, на яких проводиться гідротехнічна меліорація».

• №3006 «Проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо правової долі земельних ділянок, власники яких померли».

Олег Кулініч Олег Кулініч , депутат Верховної Ради, група "Відродження"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram