ГоловнаБлоги

Аграрний комітет ВР ініціює «велику дерегуляцію» в АПК

У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 2558а від 31.08.2015 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції в агропромисловому комплексі».

Фото: Степан Івахів

Автори документа, переважно, члени комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин, – народні депутати Олексій Мушак, Олександр Бакуменко, Микола Кучер, Леонід Козаченко, Сергій Хлань (БПП), Олег Кулініч (група «Партія Відродження»), Іван Мирошниченко, Олександр Опанасенко (об'єднання «Самопоміч»), Вадим Івченко (ВО «Батьківщина»), Вадим Кривенко («Народний фронт») та Сергій Лабазюк (група «Воля народу»).

Основна мета законопроекту – скорочення адміністративних витрат для суб’єктів господарювання в АПК та зниження ризиків корупції в державних органах. Народними депутатами запропоновано скасувати та/або обмежити дію 22 дозвільних процедур та вимог щодо здійснення господарської діяльності, а також обмежити повноваження окремих державних органів щодо здійснення функцій державного контролю.

Cуттєва частина регуляторних механізмів в українському АПК застаріла, дублює одна-одну або не відповідає міжнародним зобов’язанням України. Тому автори провели комплексний аналіз дозвільних та інших обов’язкових процедур в агропромисловості, було проаналізовано 110 дозвільних та інших обов’язкових процедур. Були отримані позиції громадських організацій, представників бізнесу, експертів та державних органів.

Авторський колектив визначив, що 22 дозволи з 110 мають бути скасовані або спрощені. Адже кожен додатковий дозвіл - це витрачений час та гроші українського аграрія, та додаткові можливості для зловживань та корупції. Звичайно, якісь з них є більш потенційно корупційними, інші – менш. Але всі ці дозволи поєднує одне: вони потрібні лише чиновникам, які їх видають. Минулого року по таких процедурах було видано більше 5,5 млн. зайвих документів! Ані міжнародні зобов’язання, ані безпека споживачів не мають до них жодного відношення.

Найважливішим в законопроекті № 2558а вважаю запровадження добровільності в отриманні ветеринарних свідоцтв у деяких випадках, полегшення водокористування для аграріїв, спрощення поводження з добривами та засобами захисту рослин а також скасування карантинного дозволу.

Проектом закону № 2558а пропонується внести наступні зміни до дозвільних процедур.

У сфері природокористування

• Дозвіл на використання підземних вод із водозаборів – дозволити використання без дозволу на один водозабір у разі використання до 300 куб. м.

У сфері пестицидів таагрохімікатів (добрив)

• Ліцензія на поводження з особливо небезпечними речовинами та відходами – звузити дію.

• Реєстрація добрив – зробити необов’язковим для типових поширених добрив.

У рослинництві

• Ветеринарні документи: міжнародні ветеринарні сертифікати (для країн СНД – ветеринарні свідоцтва форми № 1, № 2 та № 3) при переміщенні за межі України – зробити добровільним для кормів та кормової сировини рослинного походження.

• Ветеринарні документи: ветеринарні свідоцтва (для України – форми № 1, № 2) при переміщенні за межі території Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, районів, міст (крім харчових продуктів тваринного походження для споживання людиною) – зробити добровільним для кормів та кормової сировини рослинного походження.

• Ветеринарні документи: ветеринарні довідки при переміщенні в межах району (крім харчових продуктів тваринного походження для споживання людиною) – зробити добровільним для кормів та кормової сировини рослинного походження.

• Карантинний дозвіл (на імпорт або транзит) – скасувати, передбачити обмін інформацією про карантинні зони між митницею та компетентним органом.

У тваринництві

• Державна атестація плідників – скасувати.

• Допуск (свідоцтво про допуск) до відтворення плідників для племінного використання – скасувати.

• Атестація працівників, які виконують спеціальні роботи, пов’язані з племінними (генетичними) ресурсами – скасувати.

• Сертифікація племінних (генетичних) ресурсів – зробити добровільною.

• Державна атестація (переатестація) суб’єктів племінної справи у тваринництві – скасувати.

• Присвоєння відповідного статусу суб’єктам племінної справи у тваринництві та внесення запису до Державного реєстру суб’єктів племінної справи у тваринництві – зробити обов’язковим лише за умови отримання бюджетних коштів.

• Нагляд тварини протягом профілактичного карантину – делегувати також приватному ліцензованому ветлікарю.

У рибному господарстві

• Реєстрація зовнішньоекономічних договорів (контрактів) стосовно рибогосподарської продукції групи 3, підгруп 1603, 1604, 1605 УКТЗЕД – скасувати.

• Облік та присвоєння номерів суб’єктам господарювання, які здійснюють консервне та пресервне виробництво – скасувати.

• Реєстрація, видача виписки з реєстру гідротехнічних споруд рибогосподарських водних об’єктів щодо їх технічної експлуатації та використання – скасувати.

• Свідоцтво про стабільність і надводний борт судна – скасувати.

• Атестація педагогічних працівників навчальних закладів I рівня акредитації у сфері рибного господарства – скасувати.

• Ліцензія на промисловий вилов риби, крім внутрішніх водойм та річок – залишити в дії лише для вилову за межами юрисдикції України.

• Вилов осетрових видів риб, інших водних біоресурсів Азово-Чорноморського на основі міждержавних угод між Україною та Російською Федерацією – замінити на: «з урахуванням положень міжнародних договорів України».

У сфері харчових продуктів

• Експлуатаційний дозвіл для потужностей з виробництва дитячого харчування – об’єднати з експлуатаційним дозволом на продукти харчування.

Олег Кулініч Олег Кулініч , депутат Верховної Ради, група "Відродження"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram