ГоловнаБлогиБлог Костянтина Гусева

​Чи будуть збережені гроші вкладників ПриватБанку?

Це питання турбує зараз приблизно 50% громадян України, які використовують платіжні системи «Приватбанку». Фактично кожен третій – клієнт цього банку - вкладник чи користувач кредитом. Розмови про націоналізацію найбільшої фінустанови країни уже кілька днів лавиною накривають медійний простір і викликають бурхливу дискусію в суспільстві. Чи є підстави хвилюватись через націоналізацію ПриватБанку, які наслідки це матиме для фінансової системи країни і головне – чи будуть збережені гроші вкладників? Відповідь очевидна: саме завдяки державному втручанню та націоналізації кошти 20 млн вкладників буде врятовано, а це майже 36% усіх внесків українців - 148,4 млрд. грн.

Фото: Макс Требухов

Що таке націоналізація банку? Це, грубо кажучи, просто зміна власника. Якщо детальніше – це процес переходу банку у власність держави, тобто покупка акцій, що дозволяють державі повністю управляти процесами в банку. Чи загрожує це чимось клієнтам? Ні. Якщо націоналізація проводитиметься цивілізовано, то цей процес буде безболісним, і клієнтів ніяк не торкнеться. Всі зобов’язання перед вкладниками просто буде виконувати новий власник, у даному випадку – ДЕРЖАВА.

Націоналізація навіть вигідна вкладникам Приват Банку, який хочуть націоналізувати, оскільки вони не лише збережуть свої заощадження, але і зроблять свої кошти більш захищеними, адже держава – це більш надійний власник.

Для націоналізації ПриватБанкує кілька причин.

ПриватБанк нарівні з державними Ощадбанком і Укрексімбанком є "системно важливим". Це означає, що потенційне банкрутство банку несе загрозу для фінансової стабільності всієї держави. І якщо акціонери банку не в змозі самостійно справитись з проблемами, виконати умови з докапіталізації,стабілізувати роботу фінустанови і подолати кризу, то в даному випадку логічним є втручання держави. Бо проблеми банків – це не проблеми вкладників. У ситуації з Приват Банком, націоналізація – це необхідне і правильне рішення, особливо враховуючи частку цього фінансового гіганта на банківському ринку та його вплив на банківську і фінансову систему України. Тому тепер, коли у Приват Банку виявлено серйозні проблеми, є дірка в капіталі у 148 млрд. грн. та виникає ризик його обвалу, - націоналізація стає необхідною. По-суті, це - порятунок банку, забезпечення захистуі збереження внесків вкладників та майна позичальників. І слава Богу, що чиновники розуміють ціну питання та масштаб ситуації. Таким чином, держава бере на себе зобов'язання цього банку, які він уже не можевиконувати.

Безумовно, націоналізація банку буде підтримана значною кількістю вкладників ПриватБанку (фізичними і юридичними особами), бо це означає як збереження власних заощаджень, так і запобігання негативним процесам у державі.

Очевидно, що ризиків для клієнтів Приват Банку взагалі немає. На практиці процес націоналізації може зайняти всього кілька днів, і навіть в цей короткий період банк може працювати у звичному режимі. Найголовніше, що державою будуть вжиті заходи для збереження діяльності банку, забезпечення його платоспроможності та підтримки ліквідності. І гроші вкладників будуть у безпеці.

Костянтин Гусев Костянтин Гусев , Незалежний фінансовий експерт, адвокат, голова Громадської організації «Народна Україна»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram