Полтавщина – нова коаліція з старих партій?

Коаліція по-новому у Полтавській обласній раді. Загострення боротьби між політичними партіями, та як результат, перерозподіл влади поступово починає проявлятися у регіонах України. Ізоляція окремих політичних сил призведе до незвичних політичних союзів та спроб підняти протестні рухи. Під ударом – ВО «Батьківщина» та ВО «Свобода». У Полтавській області вже сьогодні формується нова коаліція з представників кардинально різних сил.

Після місцевих виборів 2015 року жодна політична сила не змогла отримати більшості у Полтавській обласній раді. З 84 місць БПП отримала лише 15, Батьківщина – 13, а «третє» місце розділили між собою аж три партії (УКРОП, Радикальна партія Ляшка та Партія простих людей) – по 8 депутатів. Головою обласної ради обрано лише з четвертого разу представника БПП Олександра Біленького, а заступниками голови - Євгенія Холода (Батьківщина) та Анатолія Ханка (Свобода). Такий розподіл передбачав компроміси різних політсил, що у мовчазній коаліції з іншими партіями давало більшість. Коаліція не проіснувавши і року, розпалася. На сесію облради 29 вересня Батьківщиною внесено питання про висловлення недовіри голові Полтавської ОДА Валерію Головку. При цьому вже перед сесією стало зрозуміло, що більшість фракцій не підтримує цього рішення. Це говорить про те, що Батьківщина або одразу йшла на популістичний крок, який підняв шум у пресі, або не змогла домовитися з іншими партіями. Як результат питання просто зняли з розгляду.

І ось на сесію 28 жовтня внесено питання про зняття з посади першого заступника голови Полтавської облради представника «Батьківщини» — Євгенія Холода. За його відставкою може слідувати втрата Батьківщиною і кількох комісій, які дісталися партії під час перерозподілу посад у минулому році. Навколо рішення гуртується цікава коаліція, очолювана БПП. Рахуватиметься кожна «золота акція», після голосування потрібно чекати нового перерозподілу на хвилі домовленостей.

З інших фракцій підтримати відставку могли б Радикальна партія Ляшка, Аграрна партія, Опозиційний блок, «Відродження», а також частково УКРОП та Соціал-демократична партія (колишня Партія простих людей Сергія Капліна). Непрості стосунки складаються зі Свободою. Хоча Свобода займала незалежну позицію, по окремих питаннях вдавалося дійти згоди. Тепер, у разі відсторонення Батьківщини, під ударом опиняться керівні посади іншої партії – Свободи. Агресивний наступ нової коаліції може посприяти створенню ситуативної опозиції – Батьківщини, Свободи та інших сил, невдоволених розподілом у обласній раді.

Провал голосування 28 жовтня, коли депутатам обласної ради не вдалося відсторонити Євгенія Холода (з необхідних 43 голосів набрано 38), свідчить про відсутність об’єднуючого центру. Жодна політична сила не може згуртувати навколо себе необхідну (і головне, єдину) кількість депутатів. Далі – два виходи. Новий наступ на колишніх партнерів по коаліції або спроба відновити старі стосунки, ґрунтуючись на недовірі.

На фоні загострення політичної боротьби продовжує існувати економічне питання – обласна рада не погоджує спеціальні дозволи на вивчення та розробку нафто-газових родовищ. Офіційною вимогою є передання 5% ренти за користування надрами до місцевих бюджетів, що є компетенцією Верховної Ради. В той же час для комерційних структур простій є збитком. Питання передачі частки ренти перейшло у політичну площину, ставши одним з лозунгів, тому відмовитися від нього буде нелегко. Імовірна опозиція легко зіграє на цьому питанні, тому новій коаліції доведеться «тримати обличчя».

Костянтин Донченко Костянтин Донченко , Експерт Аналітичного центру «Бюро економічних та соціальних досліджень»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram