ГоловнаБлогиБлог Катерини Тягло

Бандура як новий український тренд

Що таке сучасна та старосвітська бандура, як їх відрізнити та як вони звучать? Чи існує електробандура? Чого чекати на фестивалі Bandura Music Days та декілька інших цікавинок. Розмова про фестиваль із засновниками "Bandura Music Days" - Оксаною Боровець та Ярославом Джусем.

Фото: надане Оксаною Боровець

1. Якщо ви вваєте, що бандура - це той інструмент, на якому грав козак Мамай, зображений на відомій картині - на вас очікує несподіванка. Бандура - сучасний інструмент, що сформувався у 50-х роках ХХ столліття, коли у Японії створювали перший синтезатор. Сучасна бандура - далека правнучка тієї стародавньої. То старосвітська бандура, яка від сучасної відрзняється - як кількістю струн (на старосвітській 12 струн, інколи 24, а на сучасній 65), так і звучанням. На академічній бандурі можна виконувати будь-яку музику, що має мелодію - від стародавніх кантів до хітів Metallica, а от на старосвітській - лише властиву її часу - думи, балади, псальми.

2. У старосвітської бандури є близькі родичі - кобза, ліра, торбан. Якщо ви ніколи не бачили їх і не уявляєте, як вони звучать - у вас є можливість познайомитися ближче з цими інструментами 26 та 27 жовтня на фестивалі "Bandura Music Days".

3. Вибори народного інструменту України - один із заходів фестивалю. Кожен з відвідувачів зможе послухати звучання українських народних інструментів і обрати той, що їм до вподоби найбільше. Оксана Боровець, засновниця фестивалю, каже, що це буде в жартівливій манері зроблено для того, щоб кожний гість фестивалю міг проникнутися звучання інструменту і обрати той, який з них більш зачіпає його власне архетипи та струни. Через таку легку форму можна показати, що насправді ми так само мало знайомі з нашими народним інструментами, як і, приміром, з японською цитрою.

Оксана Боровець
Оксана Боровець

4. Ви колись чули треки dj зі старосвітськими інструментами? Якщо ні, то маєте нагоду почути. Бандура й електронна музика - ще коктейль з емоцій та звуків, яких зможете "скуштувати" вперше.

5. Якщо концерти народних інструментів, і бандури зокрема, відвідує досить вузька аудиторія - музиканти, люди, наближені до освіти в цій царині або учні музичних навчальних закладів та їхні друзі, то "Bandura Music Days" - яскравий спосіб розширити коло тих, у кого "своя атмосфера". Майстер-класи, дискусія, виставка народних інструментів - все це буде представлене на фестивалі, і, звичайно ж, концерти сучасних музикантів-бандуристів. Якщо хочете саме послухати - то для цього перший та третій дні фестивалю (25 та 27 жовтня), якщо більше хочеться говорити, торкатися і спробувати - варто 26 жовтня завітати у Creativa Woman Space (пров. Михайлівський 9Б), де відбудеться дискусія та майстер-класи.

6. Якщо ви батьки (хрещені, старші брати-сестри - потрібне підкреслити) і у вас є діти, які зацікавлено поглядають на пана з вусами, що грає біля метро, або просто на музикантів з дивними інструментами - там також варто завітати на фестиваль. Раптом бандура (чи ліра, чи кобза) - це те, чого вам не вистачало. До речі, навчатися грати саме на старосвітській бандурі можна лише в одному-єдиному навчальному закладі в Україні - Стрітівському вищому педагогічному коледжі кобзарського мистецтва. А от на академічній - у багатьох музичних школах, гуртках та вищих навчальних закладах.

7. Якщо ви культурний діяч і прагнете поспілкуватися про музичну освіту і про бандуру зокрема, розвиток музичних навчальних закладів (на прикладі Стрітівського Коледжу) та музичний інструмент як бренд і взагалі почуваєте себе у цій темі експертом - вам точно буде цікаво відвідати дискусію «Модерна бандура: створення бренду та шляхи розвитку»

8. Електробандура-таке існує? Іван Ткаленко, який створив це традиційно-модерне "чудо-юдо" продемонструє на авторському майстер-класі, як функціонує це диво музичної техніки і які звуки можна з нього видобути. На одній бандурі можна зіграти цілий оркестр. Спробуємо?

9. Музей театрального та кіно-мистецтва представить на фестивалі різноманітні бандури, які взагалі існували/існують в Україні і світі. Зараз, як це не сумно, тільки одна фабрика в Україні виготовляє бандури, а ті, на яких грають - "це, зазвичай, знайдені на горищі і відреставровані", - відмічає Оксана Боровець. Вартість сучасної бандури - від 20 до 60 тисяч гривень. Що вже дає підстави замислитися.

Є ще багато цікавинок і таємниць, які можуть зачарувати відвідувачів різного віку, фаху та музичних уподобань, які вирішать познайомитися з бандурою - академічною та старосвітською - поближче. Звичайно, це не той музичний інструмент, з яким можна грати на весіллях. Але, знову таки, все залежить від обставин і все змінюється. Навіть на вечірках можна використовувати бандуру, і в цьому відвідувачі також зможуть переконатися на фестивалі.

Ярослав Джусь
Фото: надане Оксаною Боровець
Ярослав Джусь

Співорганізатор фестивалю - Ярослав Джусь - музикант гурту “Шпилясті кобзарі” та культурний менеджер - не приховує, що щасливій від можливості провести такий захід в середмісті Києва. Концерт, що відбудеться третього дня фестивалю, об'єднає музикантів-бандуристів - "Шпилясті кобзарі", джазових бандуристів (Георгій Матвіїв) та народних артистів України (Роман Гринків), винахідників (Іван Ткаленко), гурти "Тінь Сонця", KoloYolo, "Troye Zillia", B&B Project та інших. "На наші концети ходять не лише бандуристи, і це вже показник", - Ярослав пишається своїм музичним фахом і можливістю просувати бандуру як елемент бренду України. "Хтось побачив мене на талант-шоу й пішов з ансамблю (народного - прим. К.Т.) грати кавери на бандурі", - іронізує Ярослав про те, чому юнаки та дівчата можуть зацікавитися бандурою і зробити цей "архаїчний" нібито музичний інструмент ідеєю свого життя. Музика - це теж зброя культурного фронту, на бандурі можна виконувати навіть повстанські пісні, і це мало кого залишає байдужим.

Як обіцяли, одне заперечення. Якщо вас дратує все, пов'язане з музикою, концертами й вечірками, якщо ви ходили до музичної школи, де вас шмагали по пальцях лінійкою за кожну помилку у виконанні гами - то, мабуть, це не ваш захід. Хоча... все одно можна спробувати. Якщо ви дочитали до цього рядка - навіть варто .

Фестиваль розпочнеться 25 жовтня в Остання Барикада з авторської музики сучасних композиторів-бандуристів. Наступного дня у просторі Creative Women Space відбудеться відкрита дискусія “Модерна бандура: шляхи розвитку та створення бренду”, а також лекції та воркшопи для музикантів та музичних менеджерів. Третій день – це інтерактивна виставка та потужне звукове, графічне й світлове шоу в Українському домі.

Детальну інформацію про заходи фестивалю можна дізнатися за посиланнями: https://www.facebook.com/events/952919771579036/

Вхід на усі заходи фестивалю - вільний!

Варто зазначити, що фестиваль став можливий завдяки грантовій підтримці Українського Культурного Фонду, який підтримує багато культурних ініціатив та проектів.

Катерина Тягло Катерина Тягло , Соціолог, менеджерка культурних проектів
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram