Біг-дата та вибори у США

6 листопада понад 113 мільйонів американців взяли участь в проміжних виборах, де повністю обирався склад палати представників конгресу, понад третина сенаторів, а також 39 губернаторів штатів і глав територій. Ці вибори тут називали референдумом довіри Дональда Трампа.

Фото: EPA/UPG

Цікаво, що під час виборів, американці виявили велику громадянську відповідальність. Наприклад, в окрузі Принц Джордж, штат Меріленд в середині дня закінчилися виборчі бюлетені. Люди не розходилися і чекали 5 годин підвезення нових бюлетенів, щоб їх голос на виборах був врахований. І так – по всій країні.

Головні теми для виборця

На 6 листопада президент скасував всі заходи, щоб в Білому домі спостерігати за ходом виборів і підбиттям підсумків – разом з першою леді і в колі найближчих друзів.

Перед цим президент активно роз'їжджав штатами, які два роки тому голосували за нього, прагнучи передусім підняти явку серед прихильників гасла «Зробимо Америку знову великою».

«Ядерний електорат» Трампа привітно поставився до зроблених ним в останні дні перед виборами кроки і заяви: відправлення на кордон із Мексикою 7 тисяч військовослужбовців, щоб «стримати» караван біженців із країн Центральної Америки, обіцянку президентським указом скасувати надання громадянства США народженим тут дітям нерезидентів, а також зобов'язання ще більше знизити податки для середнього класу.

Жителі «Трампленда» йшли на вибори не стільки підтримувати місцевих кандидатів, скільки висловити підтримку руху «Зробимо Америку знову великою» і особисто президенту.

З іншого боку – переконаних противників Трампа лякали перспектива скасування обов'язкової медичної страховки («Obamacare»), ізоляціоністський курс на зовнішній арені – зрив міжнародних договорів по озброєнню, клімату і торгівлі, митні війни з Китаєм, напружені відносини з Європою, тощо.

Але, як показали опитування напередодні і в день виборів, всього 7% американців назвали зовнішню політику «фактором, що впливає на їх вибір». За даними соціологічних опитувань, головні теми для виборця на цих виборах: охорона здоров'я і медстрахування – 30%, економіка, робочі місця і податки (і вплив мігрантів) – 25% і ставлення до Трампа – 19%.

Спектр політичних технологій на виборах в конгрес

Технологічний інструментарій політичної боротьби в США дуже різноманітний. Багато в чому це обумовлено ідеологічно. Наприклад, такі фактори, як віра в судочинство і розвинена юридична спільнота (серед американських політиків непропорційно велике представництво юристів), часто зміщують епіцентр боротьби за виборця з виборчих дільниць в зали судів.

Цікаво, що в США поширеною є практика підтримки (endorsement) того чи іншого кандидата не тільки громадськими організаціями або авторитетними лідерами громадської думки, а й конкретними ЗМІ, які офіційно заявляють про свою підтримку його кандидатури.

Однак високий рівень політичної конкуренції, вимагає різноманітності форм, в яких вона проходить.

Нині практично вся кампанія зводиться до роботи в Інтернеті і соціальних мережах. Хто домінує в цьому компоненті, той і виграє вибори.

Дійсно, охоплення Інтернету, мобільних пристроїв і соціальних мереж зростає з кожним роком. Майже 97% американців мають мобільні телефони. Мобільних пристроїв (включаючи планшети) більше, ніж жителів. Дві третини користувачів використовують їх в тому числі для виходу в Інтернет.

Що стосується соціальних мереж, то вони є ефективним способом поширення інформації про ті або інші події (створення інформаційного шуму – buzz), проте в якості мотиватора і організатора поведінки виборця програють в ефективності прямому контакту і адресній розсилці (традиційна пошта, СМС, електронна пошта).

Створення комп'ютеризованих баз даних та розширення можливостей їх аналізу (Big data) на виборах в конгрес дозволили безпомилково сформулювати індивідуальний меседж для кожного виборця, а також дозволяють його гарантовано доставити кінцевому споживачеві.

Це думка значною мірою відповідає реальності, однак у використанні Big data і мікротаргетингу все ще є кілька проблем: 1) правильне формулювання і проблематизація дослідження установок виборців, 2) створення на основі отриманих даних повноцінного креативу, 3) вартість подібних деталізованих баз даних та їх використання, іноді значно перевищує вартість використання традиційних носіїв при недоведеному збільшення ефективності, 4) далеко не завжди індивідуалізована реклама виправдана (наприклад, на стадії впізнавання кандидата вона є зайвою).

Однак американські політконсультанти закликають не абсолютизувати фактор Інтернету і соціальних мереж. Зокрема, вони відзначають, що з технологічної точки зору і в кампаніях Трампа, і в кампаніях Обами, ключовим технологічним прийомом було «від дверей до дверей».

Тому, незважаючи на стрімкий технологічний прогрес, традиційний для політики інструментарій не заміщається, а доповнюється технологічними нововведеннями.

Катерина Одарченко Катерина Одарченко , Голова політичної партії «Національна платформа»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram