Шахрайська «благодійність» на користь боротьби з корупцією

Я впевнений, що про нашу країну напишуть ще не одну книгу і відзнімуть не один фільм, але на жаль, не про наші пам’ятки культури та видатних людей. А про те, як в державі, з таким колосальним потенціалом, все може бути абсолютно безконтрольним і безкарним. Сьогодні кожен шахрай в нашій державі відчуває себе абсолютно вільним в своїх діях. Способи шахрайства, до яких вдаються «умільці», не вкладаються в голові «здорової» людини. Уявіть собі, ви сидячи на дивані вдома, вирішили підзаробити грошенят. Реєструєте громадську організацію, чи ще краще, благодійну, яку називаєте гучною та популярною назвою, наприклад «Генеральна прокуратура» і починаєте працювати відсилаючи на підприємства «листи щастя» з проханням перерахувати благодійну допомогу на користь боротьби з корупцією. Однак, тим підприємствам, які відмовляються це робити, ви влаштовуєте справжнє пекло - пишете в усі державні органи з вимогою перевірки "неслухняних" підприємств по вигаданим фактам без жодних доказів, а найгірше, ви звертаєтеся в консульства та представництва інших країн і міжнародні організації з скаргами та вигаданими історіями про підприємства і таким чином блокуєте навіть експортні операції компаній.

Скажете, що це повна нісенітниця і такого не можу бути, аж ні! Це абсолютно реальна історія, яку успішно втілює в життя Благодійна організація «Фонд» Міжнародні антикорупційні суди». Громадська організація з гучною назвою «Міжнародні антикорупційні суди» розсилає підприємствам листи, додаючи рахунок-фактуру на кілька десятків тисяч гривень. І натякає, що тих, хто відмовиться, чекають великі проблеми, як в Україні, так і з іноземними партнерами. Після відмов «співпрацювати» псевдоблагодійники завалюють скаргами державні органи, ініціюючи шквал перевірок на підприємствах. Претензії різнопланові: від звинувачень в контрабанді до фінансування терористичних організацій. Втім, головне поле їх діяльності - зарубіжні інстанції, в яких вони намагаються знищити імідж українських компаній. Від їхніх дій вже постраждали кілька вітчизняних підприємств, серед яких ТОВ «Дельта Вілмар СНД», Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод, Побузький феронікелевий комбінат, Житомиробленерго.

ТОВ «Дельта Вілмар СНД» вже звернулося за допомогою до ГО «Бізнес-Варта», де я, є головою ради, а бізнес-омбудсменами ряд інших народних депутатів з різних фракцій ВРУ, з проханням допомогти в боротьбі з шахраями і сприяти відновленню їхнього іміджу. Крім того, після зустрічей з іншими постраждалими від «благодійної діяльності» фонду, Бізнес-Варта вже готує пакет документів, щоб розглянути це питання на Міжвідомчій комісії з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств при КМУ. Я, разом з колегами по Парламенту вже надіслав спільне депутатське звернення на Премєр-міністра України, Генерального прокурора, Міністра внутрішніх справ, Міністра юстиції, Міністра закордонних справ, дипломатичні представництва інших держав в Україні. На підтримку ТОВ «Дельта-Вілмар СНД» стала і Європейська Бізнес Асоціація. Тож, діяльність фонду вже взято під нагляд та контроль громадськості, юристів та народних депутатів.

Тільки уявіть собі, підприємство працює в Україні ще з 2004 року, за цей час в його розвиток вкладено понад 250 млн. $ інвестицій. Побудовано два потужні заводи: один - по переробці тропічних олій, другий – по переробці олійних культур, а також комплекс по перевантаженню рослинних олій в порту Южний, на яких працевлаштовано більше 600 працівників. ТОВ «Дельта Вілмар СНД» займає провідні позиції на ринку олійножирової продукції в нашої держави і постачає товари більш ніж 1000 виробникам кондитерської, хлібопекарської, молочної та інших галузей харчової промисловості, а крім того, понад 70% їхньої продукції експортується в країни Євросоюзу, СНД, Індію, Китай, Туреччину, Єгипет тощо. І через понад тринадцятирічну успішну діяльність підприємства, якийсь Фонд поширює недостовірну інформацію про підприємство, чим завдає суттєвої шкоди його діловій репутації, псує імідж перед бізнес-партнерами, значно погіршує інвестиційну привабливість окремих проектів за їхньої участі.

Співзасновниками організації є Руслана Броніна й Анатолій Місяць, які активно заявляють, що захищають імідж держави в іноземних інстанціях і розповідають про співробітництво з Інтерполом, податковим управлінням США, Європейським судом аудиторів.

При цьому будь-які докази «антикорупціонери» приводити відмовляються і за які кошти проводиться така масштабна робота, також сказати не можуть. Водночас, в Міністерстві юстиції України чітко заявили: «Благодійна організація «Фонд «Міжнародні антикорупційні суди» для представництва інтересів держави Україна в закордонних юрисдикційних органів не притягувалася».

Навіть після зазначення головою Федерації роботодавців України цієї проблеми на засіданні Уряду, питання не вирішилося, хоча Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман дав доручення Міністерству юстиції України та Міністерству внутрішніх справ України розібратися з діяльністю фонду. Однак, шахраї й далі знущаються над підприємцями, які вже в судах відстоюють свою честь та репутацію.

Тобто, ситуація в нашій державі складається таким чином, що будь-хто створивши благодійний фонд чи громадську організацію і взявши псевдоназву відомих структур чи осіб, можуть робити все що завгодно, завдаючи шкоди не тільки конкретним підприємствам, а й іміджу держави. Хто нарешті зупинить це шахрайство, яке вільно мандрує по нашій державі заважаючи працювати чесному бізнесу?!

Іван Мірошніченко Іван Мірошніченко , Народний депутат України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram