ГоловнаБлогиБлог Івана Мірошніченка

Боротьба з рейдерами повинна бути системною та за участі усіх державних структур

Рейдерство. Це поняття останнім часом стало настільки популярним, що тепер схоже на те, що кожен бандит в нашій країні воліє бути рейдером. Особливо актуальною ця проблема стала в цьому році і набрала неабиякого розмаху. Першими жертвами рейдерів стали аграрії, у яких забирають землю, фермерські господарства та навіть урожай. Проте, негативні тенденції у даній сфері свідчать про те, що злодії можуть атакувати і інші галузі економіки. Тому, на мою думку, настав час системної боротьби з рейдерами в нашій державі зі створенням ефективної урядової стратегії захисту бізнесу, яка б передбачала формування відповідної Міжвідомчої комісії, у складі якої були б представники Уряду та правоохоронних органів.

Фото: Аркадий Корнацький

Тож, ще 6 липня на II міжнародній конференції Grain Ukraine 2017 майже 600 її учасників обговорили, прийняли і підписали резолюцію про засудження нахабних і цинічних дій зловмисників та правоохоронців щодо представників аграрного бізнесу. Саме агропромисловий комплекс останніми роками демонструє позитивну динаміку росту виробництва, створення нових робочих місць для мільйонів українців, забезпечує валютні надходження в Україну.

Хочу звернути увагу, що в агарний комплекс України інвестовано мільярди доларів, тому інвестори не мають зазнавати утисків від шахраїв та бандитів. Обговоривши ситуацію, що склалася, учасники конференції запропонували створити Міжвідомчу комісію з протидії рейдерству на рівні Кабміну. Тож я, разом з колегами від партії «Об’єднання «САМОПОМІЧ» Оксаною Сироїд, Павлом Костенком, а також народними депутатами від інших фракцій, підготували і направили депутатське звернення до голови Уряду. І от лише сьогодні, вимоги бізнесу було почуто.4 вересня у Кабінеті Міністрів України відбулося засідання робочої групи з питань забезпечення узгоджених дій, спрямованих на захист майнових прав власників та орендарів земельних ділянок під головуванням Першого віце-прем’єр-міністра України - Міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Івановича Кубіва. До того ж, на засіданні були присутні Перший заступник Генерального прокурора України, Міністр юстиції України та його заступник, керівництво Міністерства аграрної політики та продовольства України, а також народні депутати.

Основним питанням зустрічі стало формування постійно діючого міжвідомчого органу, діяльність якого була б спрямована на захист підприємців, інвесторів, гарантування права власності, припинення розповсюдження рейдерських атак в Україні, попередження рейдерства в подальшому.

Хочу відзначити, що активне поширення рейдерства в державі останнім часом, зумовило те, що десятки громадян залишилися без своїх земель, без власного бізнесу, без улюбленої справи, яка приносила їм дохід та створювалася роками. Крім того, багато працівників тепер не мають навіть доступу до захоплених злочинцями підприємств і не отримують заробітну платню, фактично залишившись без роботи.

На сьогодні бандитами підприємствам з Кіровоградської, Миколаївської, Полтавської, Вінницької, Дніпропетровської областей завдано збитків на сотні мільйонів доларів. Нахабна поведінка рейдерів та їх безкарність викликала хвилю обурення у суспільстві, тому я особисто, разом з колегами не змогли залишитися осторонь цього питання та повинні відреагувати на нього.

Тож, за підсумками засідання робочої групи у Кабміні було домовлено відновити роботу Міжвідомчої комісії з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств, що була утворена 10 років тому Постановою Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2007 р. № 257. Фундаментальним кроком стало рішення про повне переформатування даної комісії. Також, метою Міжвідомчої комісії стане координація дій правоохоронних, контролюючих органів, органів юстиції, профільного міністерства та народних депутатів для захисту бізнесу, подолання рейдерства, покарання винних та створення умов для уникнення подібних ситуацій у майбутньому. Очолюватиме комісію Перший віце-прем’єр-міністр України - Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Іванович Кубів.

Важливим є те, що до складу Міжвідомчої комісії залучено представників Національного антикорупційного бюро України, Антимонопольного комітету України, Вищої ради правосуддя, Ради національної безпеки і оборони України, Нотаріальної палати України, що, я маю усі сподівання, значно підвищить ефективність її діяльності, оскільки усі залучені органи тепер відчувають на собі тягар відповідальності за вирішення проблем із рейдерством та захисту бізнесу в цілому.

Питання, розглянуті на робочій групі в КМУ, були додатково представлені на присвяченому боротьбі з рейдерством засіданні Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин 5 вересня. На засіданні були присутні, окрім депутатів, Міністр юстиції України та його заступник, керівництво Міністерства аграрної політики і продовольства України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції України, Генеральної прокуратури України, профільних асоціацій, потерпілі від рейдерів фермери та власники бізнесу. На засіданні Комітету було представлено позицію усіх сторін, висунуто та обговорено ряд пропозицій – від здійснення негайних оперативних кроків правоохоронцями до напрацювання суттєвих законодавчих змін інституційного характеру у парламенті.

Тож, щоб не гаяти часу, вже 7 вересня відбулася закрита нарада Міжвідомчої комісії у Кабінеті Міністрів України, де було прийнято рішення щодо переходу до рішучих дій. Так, 15 вересня, у рамках першого засідання Міжвідомчої комісії будуть заслухані близько 5-7 представників постраждалих підприємств, які матимуть можливість розповісти про свою ситуацію безпосередньо керівництву правоохоронних та контролюючих органів. На засіданні буде проведено детальний розгляд усіх представлених випадків рейдерства на український бізнес.

Ми прийняли рішення, що засідання Міжвідомчої комісії будуть регулярними і відбуватимуться 2 рази на місяць. Метою роботи даного колегіального органу виступатиме не виключно вирішення проблем із конкретними підприємствами, а й притягнення до юридичної відповідальності усіх винних, незалежно від посади та статусу. Поряд з цим на базі Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин відбуватиметься розробка і обговорення дієвих змін до законодавства, які б реформували порядок вчинення реєстраційних дій, доступ до реєстрів, посилили б відповідальність за злочини у сфері рейдерства, створили б додаткові важелі для захисту права власності в Україні. Також до складу Міжвідомчої комісії будуть залучені представники громадського сектору, серед яких і громадська організація «Бізнес-Варта», члени якої вже майже чотири місяці надають підтримку та юридичний супровід підприємцям, які зазнали утисків від рейдерів або незаконних дій правоохоронних органів. Слід зауважити, що робота Міжвідомчої комісії спрямована не лише на підтримку підприємців у аграрній сфері, а й на захист бізнесу в інших галузях економіки. Зокрема, вже надходять скарги про тиск на підприємства у сфері авіаперевезень, ІТ-технологій, харчової, переробної промисловості, паливно-енергетичного комплексу тощо.

Я глибоко переконаний, що лише спільні дії, спрямовані на подолання рейдерських атак, дозволять досягти очікуваного результату та підвищити інвестиційну привабливість нашої держави. Саме колегіальний підхід до вирішення проблеми сприятиме здобуттю результату, якого вже досить давно усі чекають. Тому сподіваюся, що до слів людей, які вже давно благають у влади про допомогу, нарешті прислухаються, а право приватної власності в Україні більше не буде пустим звуком, а буде захищене владою та законом.

Іван Мірошніченко Іван Мірошніченко , Народний депутат України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram