Мін’юст вчергове зімітував боротьбу з рейдерством

Завдяки багаточисельним зверненням народних депутатів та представників громадської організації «Самооборона підприємців», а також зважаючи на гучні події у селищах Бережинка та Добре Кіровоградської області, вчора у ході засідання уряду Прем’єр-міністр та Кабінет Міністрів України одноголосно підтримали створення в регіонах оперативних штабів, покликаних боротися зі спробами рейдерських захоплень земель та зібраного урожаю, повідомляє урядовий портал.

Фото: Макс Левин

«Щороку ми бачимо одну й ту саму картину. Українські аграрії стають жертвами спроб захоплення врожаю й землі з боку нечистих на руку ділків. Аби протистояти цьому ганебному явищу Уряд прийняв рішення, яким доручив головам облдержадміністрацій спільно з територіальними підрозділами Міністерства юстиції, Міністерства внутрішніх справ, Держгеокадастру та аграрними асоціаціями створити на місцях оперативні штаби для захисту аграріїв від рейдерів», - зазначив Міністр юстиції Павло Петренко.Але пан Петренко не повідомив головного - у переважній кількості рейдерських захоплень всі сліди ведуть до людей так чи інакше наближених до високопосадовців. Більше того - у багатьох випадках рейдерських нападів фігурують одні й ті самі прізвища, добре відомі членам Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації при Мін’юсті.

При цьому пан Петренко цинічно перефутболює контроль за ситуацією з рейдерськими захопленнями агропідприємств на керівників областей, на яких також покладено обов’язок кожні 2 тижні надавати уряду оперативну інформацію про стан справ у сфері аграрного рейдерства.

І це у той час, коли міністерство самого Петренка кожного тижня генерує відписки від регулярних звернень нардепів про майже щоденні факти рейдерських захоплень та банального грабунку фермерів при повному сприянні МВС та прокуратури.

«За результатами звіту - заявили в Кабміні, - ми ставитимемо питання щодо кадрових рішень стосовно тих керівників територіальних органів, які сприяли рейдерам чи не вживали жодних заходів для захисту аграріїв». Чому виключно територіальних органів? Адже пособництво рейдерству простежується і у діях керівництва Мін’юсту.

Також Павло Петренко повідомив, що на рівні уряду під керівництвом Першого віце-прем’єра Степана Кубіва сформована робоча група з представників Мін’юсту, МВС та Міністерства аграрної політики та продовольства, до якої за бажанням можуть долучитися представники прокуратури, профільного комітету Верховної Ради та представники Європейської бізнес-асоціації, громадських спілок «Аграрний Союз України» та «Всеукраїнська аграрна рада», Асоціації «Земельна спілка України», Асоціації фермерів та приватних землевласників України та інших аграрних формувань.

Але чомусь ніхто не говорить про те, що ця «робоча» група жодного разу не збиралася і призначила свою першу зустріч аж на вересень. Саме тоді, коли фермерські врожаї зберуть та розпродадуть рейдери та їх покровителі. Та й голови ОДА, за вказівкою пана Петренка, мають підготувати повний звіт за період жнив до 15 листопада, напевне з тих самих причин.

А ще урядовий портал повідомляє, що ініціатива щодо створення оперативних антирейдерських штабів виникла після візиту Міністра юстиції Павла Петренка до Херсонської та Миколаївської областей, де він мав зустрічі з представниками сільськогосподарського сектору.

І це при тому, що громадська організація «Самооборона підприємців» почала бити у набат разом з народними депутатми з приводу ситуаціі з рейдерськими захопленнями фермерських господарств ще місяць тому. Але перші банальні відписки на депутатські звернення були отримані тільки останніми днями.

Саме тому, дивлячись на повну бездіяльність та окозамилювання з боку профільних міністерств та найвищих чиновників, учасники громадської організації «Самооборона підприємців» та народні депутати, які ініціювали процес створення Постійної міжвідомчої робочої групи, вимагають наступне:

- негайно, протягом тижня, створити центральну Постійну міжвідомчу робочу групу у складі Прем’єр-міністра України та голів профільних міністерств - МінАПК, Мін’юсту, МВС та ГПУ;

- взяти під повний контроль громадськості роботу даної Групи та призначення її складу, включивши у її наглядову раду представників громадської організації «Самооборона підприємців», яка на даний момент тримає на контролі більше півтора десятка кричущих фактів рейдерського свавілля проти фермерів.

«Самооборона підприємців» вже зараз активно допомагає у протидії рейдерським діям на таких підприємствах, як ТОВ «Нива-2010» (с. Бережинка Кіровоградського району Кіровоградської області), ПСП «Гайдук» (м. Долинська Долинського району Кіровоградської області), ФГ «Агроперспектива», ФГ «Матвєєв» та ФОП «Матвєєв» (с. Петрове Знам’янського району Кіровоградської області), ПСП «Богнер» (с. Богданівка Петрівського району Кіровоградської області) ПСП ім. Димитрова (с. Добре Вільшанського району Кіровоградської області), ТОВ «НЕСТ», Братський маслопресовий завод (смт Братське Братського району Миколаївської області), ФГ «Дар» (с. Попасне Новомосковського району Дніпропетровської області), ФГ «Сім вітрів» (с. Мар’янівка П’ятихацького району Дніпропетровської області), ПСП «Авангард» (с. Осична Оратівського району Вінницької області), ТОВ «Агроактив» (с. Писанка Долинського району Кіровоградської області), ТОВ «Хорольський завод дитячих продуктів харчування» (м. Хорол Хорольського району Полтавської області).

При цьому, з кожним днем заяв про вчинення нових нахабних рейдерських захоплень надходить все більше. Тобто, уже є факти рейдерських дій на десятках підприємств із п’яти областей України. Майже кожному аграрному підприємству нанесено збитки в мільйони доларів, а заводам переробної промисловості – навіть десятки мільйонів доларів. Система продовжує чинити опір активістам, і схоже на те, що це ще не кінець.

Ми наголошуємо: на даний момент Комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації при Мін’юсті працює на повну і абсолютну делегітимізацію інституту приватної власності в Україні, створюючи дуже небезпечний прецедент та наражаючи країну на небезпеку втрати залишків інвестиційної привабливості для будь яких інвесторів.

Саме тому ми вимагаємо негайного повного контролю над цією Комісією з боку влади та громадськості, а також всебічного розслідування її діяльності відповідними правоохоронними та антикорупційними органами.

Іван Мірошніченко Іван Мірошніченко , Народний депутат України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram