ГоловнаБлогиБлог Ірини Сисоєнко

Відповідальність за здоров’я дітей: держава VS батьки

Перше вересня традиційно вважається Днем знань, асоціюється з початком нового навчального року та викликає шквал емоцій у дітей та батьків. Діти в Україні навчаються за 12 річною системою освіти. А це означає – що 12 років діти віддані в руки держави, яка повинна забезпечити повну середню освіту.

Фото: kiev.klichko.org

Готуючи свою дитину до школи, задумалась – а як же держава дбає про збереження здоров’я наших дітей? Всім відомо, що перед початком навчання в школі батьки зобов’язані провести повне медичне обстеження своєї дитини. Надати довідку встановленої форми до навчального закладу. А що далі? За даними державної статистики вже до 3-4 класу значно знижується загальний стан здоров’я школярів. Це в основному захворювання шлунково-кишкового тракту, офтальмологічні захворювання, порушення постави, різного роду алергії. Чому так? Чим це спричинено?

Одна із вагомих причин захворювань, пов’язаних з травною системою – це харчування. До харчового раціону школярів входить мало фруктів та молочних продуктів, які напряму впливають на імунітет. Звичайно можна говорити про економічний стан держави. Але норми харчування затверджені ще в 2004 році Постановою КМУ № 1591. У 2014 році вносились зміни до норм харчування лише в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. Ці зміни не стосувались звичайних шкіл. Отже, вже 12 років не міняється раціон. Та і затверджені «калорії» не завжди попадають на стіл дітей. На прилеглих територіях до шкіл виникають численні «кіоски» з продукцією, яка аж ніяк не сприяє здоров’ю – зі «снікерсами», чіпсами, газованими напоями… І це при тому що більшість батьків зараз просто не в змозі забезпечити різноманітне калорійне харчування дітей вдома. В школах відсутні програми «Молоко», коли кожна дитина безкоштовно отримувала би стакан молока. В більшості шкіл батьки вимушені платити за харчування своїх дітей.

Уроки фізкультури в школі… Не облаштованість «роздягальнями», відсутність душових кабін, а нормативи як для олімпійського резерву… як тут не задуматись над тим щоб зробити довідку-звільнення від таких уроків? Але чи думаємо ми про те, що тим самим ми робимо «ведмежу послугу» для своїх дітей. Відсутність рухової фізичноїактивності у дітей призводить до порушень опорно-рухового апарату, постави, порушень дихання та сну, здатності до відновлення та розумової діяльності. Розумію, що заняття спортом в теперішній час набуває ознак розкоші. Платні спортивні секції та клуби можуть собі дозволити не всі. То, напевно варто нашим колегам освітянам подумати про те, що необхідно зробити для того щоб зацікавити наших дітей заняттями на уроках фізкультури, зробити ці уроки уроками здоров’я.

Ми батьки, повинні усвідомлювати, що відповідальність за здоров’я наших дітей лежить на нас самих. Ми повинні більше уваги приділяти своїм дітям в плані збереження їхнього здоров’я. Адже, втративши його в дитячому віці, не можливо відновити в дорослому.

Я в свою чергу, не одноразово закликала народних депутатів України до перегляду норм харчування дітей в школах, перегляду інтенсивності навчальних програм, а також нормативів щодо фізичної активності учнів. На часі також гостра необхідність створення комплексної загально-державної програми спрямованої на зміцнення здоров’я школярів у навчальному процесі.

Сподіваюсь – спільними зусиллями ми зможемо забезпечити дітям здорове дитинство!

Ірина Сисоєнко Ірина Сисоєнко , Народний депутат України. Заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram