ГоловнаБлогиБлог Ірини Сисоєнко

Рекомендації МВФ щодо ліквідації пільгової ставки ПДВ на ліки

Минулого тижня експерти МВФ презентували звіт про надану технічну допомогу Україні, а також розробили ряд рекомендацій щодо подальших реформ і законодавчих змін. Наша держава цінує підтримку, яку надають міжнародні організації, в тому числі і МВФ, але ми не можемо допустити реалізації тих пунктів, які ставлять під загрозу здоров'я та життя громадян в результаті ліквідації пільгової ставки ПДВ на ліки.

Виконання Україною даних рекомендацій і підвищення ставки ПДВ до 20-21% призведе до зростання вартості медпрепаратів. У тому числі зростання цін стосуватиметься не лише імпортованих лікарських засобів, але і продукції, виробленої в Україні.

Погіршення рівня життя населення призводить до економії на продуктах харчування і медпрепаратах, внаслідок чого люди не звертаються до лікарень і проводять лікування в домашніх умовах. Це стало однією з головних причин високого рівня смертності серед хворих на грип H1N1 цієї зими.

До того часу, поки в Україні не почнуть діяти програми соціального захисту населення, не буде здійснена індексація зарплат і пенсій, говорити про підвищення ставки ПДВ на ліки - не тільки передчасно, але і злочинно у відношенні до мільйонів українців. Елементарна математика: зараз вартість мінімального пакету необхідних медпрепаратів проти застуди та грипу в аптеках – 270-350 гривень. Підвищення цін, навіть незначне, при зарплатах і пенсіях в 1500-2500 гривень призведе до справжньої соціальної катастрофи.

Тому держава повинна взяти на себе функцію контролю за цінами на медичні препарати і паралельно зайнятися впровадженням системи реімбурсації - часткового або повного відшкодування з приватних або державних фондів страхування вартості медикаментів, що призначаються за рецептом лікаря.

Ірина Сисоєнко Ірина Сисоєнко , Народний депутат України. Заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram