ГоловнаБлогиБлог Ірини Жданової

Як в Україні держава забезпечує рівні права на освіту для всіх дітей країни

Середина літа традиційно для батьків та їх дітей є складним періодом в житті. Після завершення середньої освіти постає надзвичайно важливе питання отримання вищої освіти, опанування професії та подальшої соціалізації. Фактично період після випуску зі школи є ключовим в подальшому житті молодої людини.

Зараз в Україні існує чітка система вступу до освітніх закладів, яка заснована на процедурі складання Зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) та подальшої подачі результатів тестування до університетів. Існує також процедура вступу до професійно-технічних закладів, яка доступна як для випускників 9 так і 11 класів. Вся ця інформація є відкритою та знаходиться на сайтах МОН та навчальних закладів. В світлі окупації Криму та початку бойових дій на Сході України постає питання яким чином реалізовується право молодих українців з цих регіонів на отримання атестату про середню освіту та вступу до ВНЗ. Вони не мають безпосереднього доступу до ЗНО, не навчаються за українськими навчальними планами, а в багатьох випадках взагалі позбавлені можливості ходити до школи через бойові дії. На окупованих територіях діють так звані «міністерства освіти», які активно вибудовують власну модель, копіюючи її з російських зразків. Вже введеною є скопійована з російської освіти модель ГИА (Государственная итоговая атестация) та ЕГЭ (Единый Государственный Экзамен). Керівники «міністерств» не тільки намагаються заохотити вчорашніх школярів до вступу в освітні заклади які продовжують діяти на окупованих територіях, а навіть відкрито радять отримувати освіту у Російській Федерації. При цьому університети що діють на території так званих ЛНР та ДНР позбавлені акредитації, атестати видані міністерствами не визнаються і не є легітимними в світі. Фактично ті, хто погодився на таке навчання, є приреченими на освітню ізоляцію.

Проблема освіти для дітей з цих регіонів постала протягом 2014-2015 років. Перебіг подій засвідчив складність конфлікту та необхідність підтримки такої категорії дітей та їх права на отримання освіти. Завдяки ініціативі Міністерства освіти та науки України, Фонду «Відкрита політика» та громадськості на сьогоднішній момент була створена система для вступу дітей з АР Крим та неконтрольованих територій Донбасу. Створена Дорожня карта, що докладно пояснює цю процедуру. В основу покладено принцип того, що вступити можна до уповноважених навчальних закладів без складання ЗНО. Серед них такі міста як Київ, Вінниця, Дніпро, Кривий Ріг, Суми, Харків Випускники з неконтрольованих територій Донбасу можуть вступати до навчальних закладів, що були евакуйовані. З цим списком можна ознайомитися на сайтах МОН. Для випускників з Криму процедура аналогічна, хоча перелік навчальних закладів інший.

Куди необхідно звертатися випускнику, щоб отримати можливості для вступу? Перетнувши лінію розмежування абітурієнт звертається до одного з Освітніх центрів. Наразі діє розгалужена мережа Освітніх центрів для школярів з Криму та Донбасу. Їх логіка розташування продумана таким чином аби зменшити відстань на пересування від лінії розмежування з окупованими територіями чи адміністративним кордоном. Саме в цих центрах абітурієнти матимуть змогу отримати допомогу, для цього вони повинні:

• Заповнити Освітню декларацію, в якій вказуються дані про вступника.

• Скласти підсумкову атестацію з української мови та історії України.

• Отримати документ державного зразка, який допоможе вступити до університету.

Згодом відбувається складання іспитів для вступу в університет, який було обрано. Зауважимо, що Освітні центри сприятимуть вирішенню проблем та потреб випускника не тільки для отримання документу про середню освіту, а й для інших нюансів, що виникають протягом процедури вступу. Центри працюватимуть до 20 вересня 2016 року. Зарахування до вищих навчальних закладів відбувається за результатами вступних іспитів, згідно їх власного графіку проведення вступної компанії. Така ж сама процедура діє і для здобуття професійно-технічної освіти.

Абітурієнти також мають можливість підготуватися до іспитів з української мови та літератури за допомогою он-лайн уроків. Лекції та інші методичні матеріали доступні на сайті Фонду «Відкрита політика».

Як бачимо наразі існують перспективи отримати освіту для школярів Донбасу та Криму. Шановні абітурієнти, не зволікайте з цим рішенням, зважте на те, що документ про середню освіту отриманий в указаному вище порядку дозволить здобути освіту, отримати для себе фах та стати успішним громадянином. «Освітні документи», «атестати», які не визнаються жодною установою, крім територій так званих ДНР/ЛНР не є для Вас перепоною. Не зважайте на упередження та чутки. Українське суспільство, освітні заклади відкриті для школярів з Криму та Донбасу. Адже вони є громадянами України, і також потребують підтримки та допомоги.

Для інформаційних потреб діє Гаряча лінія для школярів Донбасу, Криму. З понеділка по п’ятницю з 9.00 до 18.00 працює багатоканальна гаряча лінія : 0800 504 425 (вхідні дзвінки безкоштовні); (+38) 050-550-54-11, (+38) 068 951 25 13 (Безкоштовні дзвінки з Viber); (044) 481 32 15. Лінія організована Міністерством освіти та науки України спільно з Фондом «Відкрита політика» з метою вирішення інформаційних запитів школярів Донбасу та Криму.

Не зволікайте з діями, отримайте освіту та знання вже зараз!

Ірина Жданова Ірина Жданова , виконавча директорка ГО «Фонд «Відкрита політика», кандидат історичних наук
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram