ГоловнаБлогиБлог Іллі Сагайдака

Чому всім подобається в Європі, але повертаючись вдома будують радянщину?

В пострадянських країнах міста мають недолугу транспорту систему, яка побудована на пріоритеті приватних автомобілів. Інфраструктура міст завжди змінювалась саме під потреби авто. Посеред міста широкі магістралі, розв'язки без доступу для пішоходів, підземні переходи в центрі міста. Ще одна характерна риса - метро, як головний громадський транспорт, до якого інші тільки підвозять пасажирів.

Фото: LB.ua

Результат?

Чим ширше магістралі, тим більше приватних авто, тим більше заторів, напаркованих авто, тим гірше екологія та місто, яке стає незручним для пішоходів, а зрештою для всіх людей абсолютно, я вже мовчу про людей з особливими потребами, їх взагалі не помічають. Ну і звісно, перевантажений метрополітен.

Як приклад, в Скандинавських країнах жителі дуже мало користуються авто, громадського транспорту надзвичайно багато і він майже весь електричний, у містах немає заторів, а центр відданий пішоходам та громадському транспорту. Звичайно, жодного підземного переходу в центрі, але це інша тема)

Фото: Ілля Сагайдак

Громадський транспорт має задовольняти всі потреби громади і швидко та комфортно доставити вас в будь-яку точку міста. Тоді навіщо вам авто?

Може колись і наші люди, подорожуючи цивілізованими країнами, стануть помічати важливі деталі і втілювати їх в Україні, а не тільки привозити загальне приємне враження та сувеніри.

Майбутнє тільки за сучасною філософією життя, а це, в данному випадку, раціоналізм та ефективність.

Може колись зрозуміють, що починати вирішувати проблему заторів потрібно не з широких магістралей та чергових неефективних розв'язок, а з ефективного планування та зручного громадського транспорту, заради якого люди пересядуть із власних авто. Не достатньо просто купити новий рухомий склад, потрібен сервіс, а це графік, зручний маршрут, безготівкова оплата, чистий та зручний транспорт та доступність.

Для того, щоб все це зрозуміти, потрібно зміни почати з себе, змінювати свої принципи і погляди на користь суспільних потреб, а не власних. Власним прикладом показувати що означає бути європейцем чи, краще сказати, представником цивілізованого світу.

Буду щирий, мені це теж стало зрозуміло не з народження. На мене теж з дитинства впливало звичне середовище. Скажу ще більш відверто, легко мати свою точку зору, дивлячись на світ з керма власного авто. Одразу виникає думака: "який громадський транспорт? Які наземні переходи? Зробіть мені широкі автобани і багато парковки!". На жаль, така думка переважає(

Якщо ми не почнемо мислити категоріями суспільного інтересу, ми приречені на провал!

Час кожному визнати це якомога раніше і почати змінюватись вже зараз, бо світ чекати не буде.

Це лише моя думка.

Ілля Сагайдак Ілля Сагайдак , Заступник голови Київської міської державної адміністрації, Депутат Київської міської ради VІІІ скликання
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram