ГоловнаБлогиБлог Ігоря Луценко

Казус Шевцова

Нова поліція? Нова? Подивіться їм у очі, а не на нову форму і значки.

Щойно стало відомо, що співробітники Служби безпеки України затримали колишнього керівника поліції Вінницької області Антона Шевцова, який намагався втекти до Росії.

Фото: misto.vn.ua

Нагадаю, сепар Шевцов був призначений Хатією Деканоїдзе на свою посаду. До того, улітку 2015-го, він допоміг обратися другу президента Сергію Березенку у Чернігові. Як тільки Шевцова призначили на Вінницю, місцева громада стала дибки.

Ні Деканоїдзе, ні Аваков, ні СБУ не реагували на крик активістів та депутатів. Волею Провидіння лише вдалося перемогти Шевцова, бо випадково знайшлося відео, де він – у всій красі, з колорадською стрічкою на мітингу у Криму радується територіальним втратам України.

Якби не відео, сепар Шевцов спокійнісінько працював би, виконував незаконні вказівки начальства. Так само, як спокійно зараз працюють, проходять атестацію та отримують посади десятки і сотні таких, як він.

Казус Шевцова – діагноз нинішній так званій «реформі поліції». Суть цієї псевдореформи полягає у ребрендингу старої міліції – зміни назви, форми, набору хлопців і дівчат приємної зовнішності у патрульні підрозділи. Суть цієї реформи полягає у збереженні основних принципів феодальної держави, коли ключові посади та найважливіші процеси у силових органах контролюють особисті ставленики вождів, коли рядові виконавці мають гарантію безкарності.

За підсумками цієї псевдореформи ми маємо поліцію, інфільтровану російськими агентами і злочинцями минулого режиму – утім, як правило, це одні і ті ж фігури. Все це кодло координується із тими своїми колегами, котрі повтікали до Москви, отримує від них гроші, розвідувальну інформацію. Вони працюють над тим, щоб відмазати себе і своїх колег від розслідувань їхніх злочинів за часів Майдану, професійно ставлять палки у колеса прокуратури. Вони організовують проходження через атестацію своїх агентів – прямо на керівні посади.

Неозброєним оком видна змова нинішнього керівництва держави з ними, такий собі олігархічний консенсус. Нинішні бізнесмени (Аваков, Порошенко) кажуть минулим ментам (УБОЗу, Беркуту) – ми вас не чіпаємо, а ви нам забезпечте безпеку нашого корупційного бізнесу, ви нам допоможіть вільно і безперешкодно грабувати країну, допоможіть побороти наших політичних конкурентів, придушити громадську опозицію, залякати і натиснути на суддів тощо. Нагадаю, МВС офіційно надавало автобуси групам підтримки беркутівців, котрих судили у київських судах, офіційно відмовляло направляти їх на допити у прокуратуру по справам розстрілу Майдану.

На жаль, симпатичні грузинки, котрих залучили до реформи міліції, стали лише об’єктами інтриг і виявилися нездатними осягнути те завдання, котре стоять перед ними – подолати страшного кривавого монстра. Система атестації станом на сьогодні так і не стала ефективним фільтром. На усіх рівнях – від керівників до рядових – кадрова політика дає страшні збої, на посади проходять аморальні потвори і безграмотні двійочники.

Якби не шалений тиск громадськості, то система давно отримала б реванш і жорстоко помстилася усім, хто їй протистоїть. Справа так званих убивць Бузини, коли МВС сфабрикувало докази проти активістів, що давно і послідовно простоять злочинцям у міліцейській формі, стала б лише першою ластівкою «ментівського ренесансу».

Казус Шевцова має надихати нас на подальшу боротьбу за реформу поліції.

Ми маємо вчитися не тільки на наших поразках, але і на перемогах. Саме спорадичні, але такі яскраві перемоги над старими ментами мусять вчити нас, що громадський контроль діяльності поліції має бути вмонтованим механізмом, що за порушення Закону (і, в першу чергу, за виконання незаконної вказівки керівництва) поліцейські мають нести швидке і невідворотне покарання.

Треба, врешті-решт, щоб Хатія Деканоїдзе виконувала свої власні задекларовані завдання, і не призначала на посади людей без атестації – що, на жаль, зараз відбувається системно. Систему атестації треба зробити тотальною – і для цього достатньо лише вольового рішення керівництва поліції, адже усе це прописано у законодавстві. Так само, не можна створювати «ручні» атестаційні комісії, де більшість – це посадовці минулої міліції, а під виглядом громадськості сидять адвокати-«решали» і відставні міліціонери. Треба, щоб поліграф був не опцією, а обов’язковою процедурою. Про це все я неодноразово писав у своїх депутатських зверненнях і запитах на МВС та нацполіцію, ці новели містилися у поданих мною законопроектах.

Треба, врешті, щоб професіоналів та патріотів не витісняли негідники і пристосуванці, та ще й робили це на гранти ЄС та США.

Ігор Луценко Ігор Луценко , Народний депутат
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram