ГоловнаБлогиБлог Ігоря Козуба

Кропивницький та Волинський осередки ДІЇ взяли участь у акції на захист української мови у Києві

«Ні – урядовій політиці русифікації, так українізації», «Геть русифікаторів з державних посад!» – такі гасла лунали під час протестної ходи, яку провів Рух Захисту Української Мови 20 серпня. Активісти з різних куточків України пройшли від парку Тарасу Шевченка до Європейської площі, щоб вкотре нагадати владі про роль рідної мови і привернути увагу до болючих питань. Найбільші делегації, які складались із активістів ДІЇ, прибули з Кропивницького та Волині.

Фото: grytsenko.com.ua

20 серпня 2016 р. в Києві біля пам’ятника Тарасові Шевченку зібралися сотні активістів ВО “Рух захисту української мови”, які приїхали з усієї України висловити свій рішучий протест проти урядової політики русифікації.

Відомий фольклорист Валерій Гладунець, який вів мітинг, наголосив, що кожен має брати відповідальність на себе, кожен повинен захищати і поширювати українську мову в можливий йому спосіб – чи в кабінеті чиновника, чи в магазині та кав’ярні, чи в автобусі. Валерій Гладунець звернув увагу на недосконале законодавство, згідно з яким практично неможливо притягнути до відповідальності тих, хто публічно чи у вузькому колі зневажає українську мову, нашу історію.

“Парадоксально, але після перемоги Революції гідності на державних телеканалах і з владних крісел російська мова лунає значно частіше, ніж за часів президентів Кучми і Януковича. Владоможці звужують вживання української мови до мінімуму. Це новий спосіб русифікації – під приводом небажання когось образити…” А завершив свій виступ Сергій Василюк геніальним гаслом: “Хочеш обеззброїти Росію – говори українською!”, - зазначив лідер гурту “Тінь Сонця” Сергій Василюк

Натхненні промовцями, об’єднавшись у колону, українці Правобережної та Лівобережної України, під прапорами Національного руху «ДІЯ», ВО “Рух захисту української мови” та з власноруч виготовленими плакатами вирушили бульваром Тараса Шевченка і Хрещатиком до Алеї Небесної сотні. Пом’янувши хвилиною мовчання тих, хто віддав життя в боротьбі проти промосковського режиму Азарова-Януковича в січні – лютому 2014 р., та поклавши квіти, люди вирушили до Кабміну. Під час заходів учасники тричі співали гімн, без музичного супроводу, від душі, з рукою на серці. Найбільш натхненно та зі сльозами на очах славень лунав біля меморіалу Небесної Сотні.

Прийшовши до Українського дому, люди не хотіли розходитися, спілкувалися, ділилися враженнями й думками. Серед учасників ходи були молоді мами з дітками, молодь, старші люди. Вразила бабуся, світла і гарна, у білосніжній вишиванці та із саморобним плакатом про рідну мову, яка подолала весь маршрут ходи, не відстаючи від молодших учасників. Люди охоче слухали повстанці пісні у виконанні кобзаря Тараса Силенка.

Вислів “захищати мову” є синонімом фрази “боронити Україну”. Ніхто і ніщо не зупинить нас у прагненні зберегти свою мову!

Ігор Козуб Ігор Козуб , Голова Комітету відновлення історичної справедливості
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram