ГоловнаБлогиБлог Global Office

Нове британське кіно – 2016: Правда англійською – якою болісною вона б не була

Організовувати фестиваль кіно шістнадцятий раз поспіль, як це робить Британська Рада в 2016 році, – це справжній виклик. Адже потрібно продовжувати дивувати та вражати аудиторію, яка щороку очікує, що фільми будуть ще кращими, ще більш захопливими, ніж в попередні роки.

Фото: Global Office

Британська Рада готова до цих викликів. І не дивно, адже Об’єднане Королівство – це країна великої кінематографічної культури. Перший у світі фільм був створений в Англії, а кожен у світі чув про таких режисерів, як Альфред Хічкок, акторів, як Джуді Денч, та фільми, як «Гаррі Потер». До того ж, британський уряд активно підтримує кінематографічну індустрію в країні. Розвитку галузі свою роботу присвячує Британський інститут кіно (BFI) – державна організація, яка підтримує виробництво та дистрибуцію фільмів, забезпечує освітні можливості та проводить аналіз і дослідження ринку. Завдяки діяльності Інституту зростає внесок Великої Британії в більш широку культуру європейського кінематографу.

Програма цьогорічного фестивалю – глибока і водночас суперечлива. Британські режисери порушують соціальні та політичні питання. Вони готові показати не тільки досягнення британського суспільства, але і його проблеми. Відкриттям цьогорічного фестивалю став фільм Кена Лоуча, одного з найвидатніших режисерів сучасності, який, до того ж, отримав «Золоту пальмову гілку» міжнародного кінофестивалю в Каннах. Тема, порушена у фільмі «Я, Деніел Блейк», суперечлива. Стрічка відображає боротьбу столяра, який через проблеми зі здоров’ям втратив можливість працювати, із лабіринтами бюрократичної системи соціального захисту. Як Британська Рада може показувати фільм, що критикує Об’єднане Королівство? Утім країни повинні говорити про себе світу відкрито та чесно. Британська Рада, головний організатор Фестивалю кіно, переконана, що це основа роботи організації з культурних відносин. Зрештою, хто може заборонити говорити правду, якою болісною вона б не була?

Фестиваль «Нове британське кіно – 2016» охопить більше міст, ніж в попередні роки. Окрім Києва, покази відбудуться у Львові, Харкові, Одесі, Дніпрі та Маріуполі. Очікується, що в усіх цих містах якомога більше людей скористаються можливістю побачити найкраще з сучасного британського кінематографа.

Оригінальний матеріал за посиланням.

Матеріал наданий Саймоном Вільямсом, директором Британської Ради в Україні

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram