ГоловнаБлогиБлог Геннадія Зубка

Фонд ЕЕ компенсує домовласникам до 50% вартості термомодернізації будинку

Яким буде наступний опалювальний сезони?

Вперше за чверть століття незалежності України ми напрацювали повний пакет законів, який створює правові підстави для повномасштабного впровадження енергоефективності в житловому секторі.

Закон №417 «Про права власності у багатоквартирному будинку», який дає власникам квартир у багатоповерхівках самим вирішувати як управляти будинком, чинний вже з 2015 року. Щоб до наступного опалювального сезону люди приступили до утеплення своїх будинків, решту законів народні депутати повинні ухвалити до кінця 2016 року. Серед яких і закон “Про Фонд енергоефективності”.

Над цим законом ми працювали разом з вітчизняні професіонали та міжнародні експерти. А в його підтримку висловились ОСББ та громадські організації, такі як «Реанімаційний пакет реформ», Громадянська мережа ОПОРА, Асоціація «Енергоефективні міста України» та інші.Запровадження в дію повного пакету законодавства з енергоефективності вже за 4 роки прогнозовано скоротить споживання газу в житловому секторі на 1,0 млрд м3 та значно зменшить платіжки населення за комунальні послуги. Ми будемо купувати на 1,0 млрд. м3 менше імпортного газу, за який ми платимо валютою.

Розрахунки вказують на те, що в Україні для повномасштабного впровадження заходів з енергоефективності потрібно витратити ~50 млрд дол. З держбюджету реально виділити лише незначну частину цих коштів. Проте, якщо держава надасть дієвий інструмент, гроші готові дати міжнародні інвестори і банки, оскільки термомодернізація оживить будівництво, ринок товарів і послуг та додатково створить тисячі робочих місць.

Таким інструментом стане Фонд енергоефективності. Скористатися грошима Фонду ЕЕ зможуть власники індивідуальних будинків та ОСББ.

В Україні 6,74 млн будівель. З них 6,5 млн приватних домогосподарств та 240 тисяч багатоквартирних будинків, більшість з яких збудовані у 1960-80-тих роках і є 5-ти чи 9-ти поверхові. Житловий фонд має найбільший потенціал до економії енергоресурсів.

Майже 70% коштів в структурі рахунків ЖКП складає опалення та гаряче водопостачання. Та саме ці послуги мають найбільший потенціал економії - до 60%. В багатоповерхівках впровадження таких заходів можливе лише на рівні будинку в цілому. Відтак, багатоповерхівки - це цільові об'єкти для співпраці з Фондом енергоефективності.

Метою роботи Фонду енергоефективності є суттєве зниження енергоспоживання, а отже, і витрат родин на житлово-комунальні послуги. Тому під час формування переліку заходів з енергоефективності, які необхідно впровадити в Україні, ми враховували необхідне фінансування комплексних заходів, що призводять до суттєвої економії енергоресурсів для кожної родини та всієї держави.

Як ми сформували три пакети енергоефективних заходів.

За результатом аналізу стану будівель в Україні були визначені основні напрямки зниження енергоспоживання. В результаті були сформовані три пакети енергоефективних заходів: «Легкий», «Комплексний», «Приватний». Саме за цими трьома пакетами банки матимуть змогу швидко видавати домовласникам чи ОСББ кредити на впровадження проектів енергоефективності, а Фонд ЕЕ компенсувати частину коштів по кредитах. Ця інформація найбільш цікава домовласникам.

Пакети відрізняються оціночною вартістю робіт, терміном їх виконання та зменшенням в результаті модернізації будівлі платежів за комунальні послуги. Домовласник самостійно буде обирати відповідний «Пакет», аби зекономити від 20 до 60% коштів на сплаті за опалення та гаряче водопостачання і отримати від Фонду ЕЕ допомогу у сумі від 20 до 50% загальної вартості проекту.

Три пакети енергоефективності: «Легкий», «Комплексний», «Приватний».

Пакет “Легкий”

Згідно пакету “Легкий” найперше необхідно у багатоквартирному будинку встановити тепловий лічильник. Потім індивідуальний тепловий пункт — це погодне регулювання подачі тепла з додатковим обладнанням: насоси, клапани, тощо. Обов'язково варто замінити або зробити теплоізоляцію трубопроводів; збалансувати систему опалення та гарячого водопостачання.

Потім можна здійснювати додаткові заходи: ремонтувати вікна та двері або встановлювати нові. Якщо потрібно - робити заміну теплообмінника системи гарячого водопостачання із встановленням автоматичного регулятора.

Оціночна вартість заходів із зменшення енергоспоживання згідно пакету “Легкий” складає від 60 до 150 грн за квадратний метр з квартири. Термін проведення робіт - до двох місяців, а їх окупність — 1,5-2 роки.

Якщо успішно реалізувати пакет “Легкий”, можна отримати зменшення платежів за опалення та гарячу воду до 20%. Крім того Фонд ЕЕ поверне за банківським кредитом домовласників 20-30% від загальної вартості проекту. Думаю, це суттєва економія для кожної родини.

Пакет «Комплексний»

Це комплексна термомодернізація багатоповерхових будівель. Головні заходи цього пакету включають пакет “Легкий”, а також термомодернізацію стін, заміну вікон і при необхідності встановлення вентиляційних систем, теплоізоляцію даху та перекриття першого поверху.

Додатково може бути модернізована системи опалення всередині квартир: встановлені лічильники або розподілювачі; замінені радіатори, встановлені на них регулятори.

Оціночна вартість заходів із зменшення енергоспоживання згідно пакету “Легкий” складає від 800 до 1 500 грн за квадратний метр з квартири. Термін проведення робіт - до п'яти місяців, а їх окупність — 5-7 років. Як бачимо це більш вартісний та складний проект термомодернізації будівлі. Проте зусилля варті результату: кожна родина зможе зменшити суми у своїх платіжках за опалення та гарячу воду до 60% . Відповідне заохочення від Фонду ЕЕ — грант домовласникам 40-50% від загальної вартості проекту.

Одним з головних факторів, що був врахований під час підготовки пакетів енергоефективних заходів для багатоквартирних будівель, є те, що теплоспоживання такого будинку – комплексний процес, що включає опалення місць загального користування та перетік теплової енергії між квартирами.

Пакет “Приватний”

Цей пакет передбачає комплексну термореновацію приватних будівель. Тут все просто: рішення приймає домовласник чи родина. Головні заходи: теплоізоляція стін та даху, заміна вікон і, за необхідності, встановлення вентиляційних систем. Передбачається встановлення терморегуляторів або автоматичної системи погодного регулювання подачі тепла.

До додаткових заходів будуть віднесені заміна системи опалення; котлів у тому числі на альтернативні газовим. Строк проведення робіт від трьох до п'яти місяців. Окупність — 5-7 років. Після ретельного впровадження заходів за цим пакетом, зменшення платежів за газ може сягнути 60%. Грант від Фонду ЕЕ може становити 40-50% від загальної вартості проекту.

Отримати допомогу від Фонду ЕЕ буде просто (посилання на попередню статтю «Шлях клієнта»)

Підсумовуючи, варто зазначити, що отримати право на допомогу від Фонду ЕЕ буде просто. Домовласнику або представнику ОСББ достатньо буде обрати один із пакетів енергоефективності, надати до Фонду ЕЕ через банківські установи сертифікат про енергоаудит та зібрати документи для банку для отримання кредиту. Після отримання кредиту, самостійно обрати виконавця робіт з енергомодернізації будинку.

Виконавець буде зацікавлений якісно виконати свою роботу, оскільки перед оплатою коштів фахівці Фонду ЕЕ будуть перевіряти роботу підрядника.

Отже, якщо політики припинять популізм, а народні депутати по справжньому потурбуються про людей та ухвалять до кінця 2016 року пакет законів з енергоефективності, то у квітні 2017 року запрацює Фонд енергоефективності.

Це означає, що вже у наступний опалювальний сезон і приватні домогосподарства, і багатоквартирні будинки можуть “увійти” модернізованими та утепленими. Держава зекономить на закупівлі імпортного газу та на субсидіях. А ті родини, які скористаються програмами Фонду ЕЕ зекономлять свої гроші на енергомодернізації житла та зможуть щомісяця платити до 60% менше коштів за опалення та гарячу воду. Питання високих комунальних платежів та субсидій буде малоактуальним. Тоді на чому будуть піаритись популісти?

Геннадій Зубко Геннадій Зубко , Віце-прем’єр-міністр - Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України (2014-2019)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram