ГоловнаБлогиБлог Геннадія Бобова

Орендна плата за сільськогосподарські землі має бути підвищена

Зареєстрував два законопроекти, якими підвищується мінімальний розмір орендної плати на рівні 4,5% для земель сільськогосподарського призначення. Це стосується як державних і комунальних земель, так і земельних паїв людей. В березні цього року Верховна Рада прийняла закон, яким встановила мінімальну орендну плату для державних і комунальних земель на рівні 3%. Це дало можливість допомогти місцевим бюджетам в сільській місцевості.

Фото: Евгений Швец

Але при цьому питання мінімальної ставки орендної плати для земельних паїв по факту ніяк не регулюється. Відповідний Указ президента не виконується в багатьох областях і селяни отримують навіть менше 3% орендної плати. Згідно оперативних даних в 2014 році така ситуація в Запорізькій області, де середній розмір орендної плати становить 2,2%, в Дніпропетровській – 2,9%, в Херсонській – 2,1%, в Тернопільській – 2,4%. При цьому, в інших областях, де агровиробники більш відповідальні, людям виплачують значно більше. Так, наприклад, на Київщині, де середня нормативно грошова оцінка землі, до речі, менша, ніж в тій самій Запорізькій чи Дніпропетровській області, середня орендна плата становить 3,8%. Тобто на гірших землях агровиробникам вдається платити вищу орендну плату, а на кращих – ні.

Питання тут не в якості землі, і не в доходах агровиробників, а в бажанні і совісті.

Вважаю, що в ситуації яка склалася, держава має встановити єдине мінімальне значення орендної плати – на рівні 4,5% від нормативно грошової оцінки. В 2011 році в Черкаській області, за ініціативи обласної влади, розпочався експеримент по добровільному підвищенню орендної плати агрофірмами і фермерами. Я був тоді депутатом обласної ради, ініціював цей процес, виступав в пресі, переконував, пояснював. Спротив був шалений. Багато агровиробників говорили по те, що вони не зможуть платити такі гроші людям, громадам і державі, що це зробить їх банкрутами. Вони брехали. Ніяких банкрутств не сталося. Експеримент пройшов вдало. В 2014 році середня ставка орендної плати на Черкащині становила 4,3%.

В минулому скликанні я вже подавав ці законопроекти. Тодішня влада «зарубала» їх, відклавши в довгий ящик. Особливе невдоволення у них викликала пропозиція по збільшенню орендної плати для державних земель. Адже в масштабах країни сотні тисяч гектарів здавалися «своїм людям» за копійки. Те, що державний бюджет не доотримував величезні кошти, нікого не хвилювало.

Сьогодні у нас нова влада і, сподіваюся, нові підходи до економіки. Вважаю, що ставлення депутатів і уряду до цих законопроектів стане дуже показовим.

Прикладу всіх зусиль, щоб ці норми були прийняті – буду переконувати всіма доступними способами. Адже 4,5% дасть додаткові можливості для розвитку населених пунктів в сільській місцевості, наповнить місцеві бюджети, які сьогодні потерпають від безгрошів’я і дасть додаткові кошти на село, в першу чергу, пенсіонерам, які здають свої паї в оренду і часто отримують за них копійки.

Геннадій Бобов Геннадій Бобов , Народний депутат України, група "Економічний розвиток"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram