ГоловнаБлогиБлог Флоріана Юр'єва

Відкритий лист-звернення з приводу “Літаючої тарілки”

Прем’єр-міністру України Гройсману В.Б.

Віце-прем’єр міністру з гуманітарних питань Кириленку В.А.

Міністру освіти та науки Гриневич Л.М.

Міністру культури Нищуку Є.М.

Голові Київської міської державної адміністрації Кличку В.В.

Відкритий лист-звернення

Я, автор, головний архітектор проекту будинку УкрІНТЕІ Флоріан Юр’єв, та ми, що нижче підписалися, звертаємося до Вас з проханням запобігти здійсненню чергового злочину зі знищення об’єкта національної культурної спадщини України - будівлі Інституту науково-технічної інформації, що містить знамениту київську “Літаючу тарілку”.

Украинский институт научно-технической и экономической информации, май 2016 года
Фото: Савелий Барашков
Украинский институт научно-технической и экономической информации, май 2016 года

Будівля Інституту науково-технічної інформації визнана міжнародною спільнотою архітекторів як видатна пам’ятка архітектури ХХ століття. Зокрема, будівля Інституту увійшла до переліку найвидатніших творів архітектури модернізму за версією Музею архітектури у Відні. У 1980 році авторство будівлі, пошановано Державною премією «За новаторство в архітектурі». Одним з унікальних елементів будівлі є конференц-зал, що міститься у «тарілці» та його акустичні властивості, відзначені Спілкою музикантів України. 

Ми висловлюємо стурбованість перспективою руйнації “Літаючої тарілки” через відсутність належного ремонту та загрозу, яку несе будівлі розширення торгівельно-розважального центру, що впритул наближений до будівлі. Запропоновані проекти приєднання будівлі Інституту науково-технічної інформації до торгівельно-розважального центру призведуть до знищення будівлі як пам’ятника архітектури неомодернізму 1960-70х років та втрати її акустичних властивостей.

Між Міністерством освіти України та приватним інвестором укладено договір, за яким стилобат будівлі УкрІНТЕІ (разом із конференц-залою в “Літаючій тарілці”) передається у довготермінову оренду приватному власнику за пільговою ціною на умовах її цільового використання - в освітніх цілях. Ми висловлюємо сумнів у намірах забудовника реалізовувати цю норму договору. За публічно доступною інформацією, реставраційний проект передбачає повне зрощення “Літаючої тарілки” з торгівельно-розважальним комплексом. Ці дії повністю знищать унікальну споруду та унеможливлять проведення у ній культурних заходів.

Зважаючи на це, ми вимагаємо:

1. Не допустити проведення будь-яких будівельних робіт щодо “Літаючої тарілки” без проведення публічного обговорення реставраційного проекту з належною архітектурною експертизою.

2. Оприлюднити дані та документи щодо майбутнього проекту торгівельно-розважального центру.

3. Провести публічне обговорення проекту реконструкції із залученням автора першоосновного проекту та фахової спільноти.

4. Зберегти та реставрувати будівлю Інституту науково-технічної інформації (“Літаючу тарілку”), як пам'ятник архітектури України з подальшим її використанням у культурному просторі.

Ф.І. Юр’єв,

Архітектор-художник, заслужений працівник культури України, професор

Щоб підписати відкритого листа Флоріана Юр’єва, надішліть ПІБ та контактні дані на адресу: [email protected]

Флоріан Юр'єв Флоріан Юр'єв , Архітектор-художник, заслужений працівник культури України, професор
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram