ГоловнаБлогиБлог Євгена Карася

Віра сильніше ФСБ

Коли українці дали прочуханки російському спецназу в аеропорту, то наше керівництво захотіло перемир'я. А на Кавказі рефлекси спрацювали правильно... І тепер всім цікаво:"Чи спалахне Кавказ?" Він ніколи й не згасав. Просто нам не сказали про це в новинах. Муджахеди, чи повстанці. Як їх не назви - вони вірять і йдуть до своєї перемоги.

Сьогодні перша рота батальйону Київ-2 вийшла з котлу біля міста Дебальцеве. Ми з хлопцями з другої роти маємо виїхати найближчим часом на посилення. Нам вже байдуже, що більшість з нас досі не оформлена. На те, що нереформованій системі МВС наплювати на людей, звикли.

Колись під час "Норд-Осту" кулеметник спецназу ФСБ одним рухом руки підняв каналізаційний люк. У повній бойовій викладці! А до того з люком хвилину борсалися два досвідчених російських дігера.

- Тренироваться надо! - ухмильнувся "альфівець".

Але віра сильніше тренувань.

Магомеду Дзейтову було двадцять один. Він не був досвідченим повстанцем. Просто відомий хороший вербовщик. До військ Аллаха. І двічі тікав із засідок федерального спецназу. А там, до речі, в елітному спецпідрозділі ВВ МВД навпаки часто бахвалилися за власний атеїзм. Може тому й не везло?

Про перший провал федерали навіть соромляться розповідати подробиці. Другий – відомий в деталях.

Федерали чекали на Дзейтова біля Інгушського державного університету. Була сформована подвійна засідка. Дзейтов прийшов і сів на лавці.Чекав на трьох студентів завербованих у підпілля. Новачки мали йти на перше завдання. Вербовщик приніс сумку зі зброєю. Федерали почали рухатися для затримання. Але хтось з новачків встиг дістати з сумки Макаров з глушником. Отримавши вогонь у відповідь спецназ миттєво заліг. Дзейтов кинувся втікати. Ніхто з федералів так і не зрозумів як бойовик пролетів крізь другу групу засідки. Більше того - Дзейтов пронісся повз і далі вилетів на машину очеплення! Силою чуда федеральні бовдури знову розгубилися. І відкрили вогонь коли було пізно. В темряву, де розчинився Магомед.

Вербовщик Дзейтов утік, а от студентів добили прицільно. Контрольними пострілами. З трьох студентів вогонь відкрив з пістолета лише один. Його убили чергою відразу, а інших взяли живими. По закону могли відбутися навіть умовкою, бо ще нічого не встигли зробити. Але федерали вирішили змити свій сором їхньою кров’ю.

Дзейтова взяли з третьої спроби. Хоч яку ціну він мав для федеральних спецслужб, але живцем вирішили не брати. Машину зрешетили. Але й то не помогло - конаючі повстанці відстрілювалися до останнього подиху. Це визнають федерали, хоч і додають що обійшлись без утрат.

Ліквідація Дзейтова в колах російських силовиків прошуміла скандалом. Кадиров спішно приписав проведення операції своїм головорізам. А працювали не чеченці. То була зведена група з федералів та інгушів.

Це 2012-й рік. Прийнято вважати, що в цей час російсько-кавказька війна не йде.

А за 2013-й рік на Північному Кавказі убито 278 повстанців.

За 2014-й рік федерали захопили у полон 328 повстанців та осіб, що їм допомагали. Загинуло в боях 158 бойовиків.

Москва теж несе постійні утрати. За рік внаслідок бойових операцій кавказських повстанців знищено 41 та поранено ще 125 федералів.

З 69 бойових операцій бойовиків 45 прийшлося на Дагестан.

Це офіційні цифри російського ФСБ. Можна прикинути собі що там коїться насправді.

Дагестан, Інгушетія та Кабардино-Балкарія - самі гарячі республіки на Північному Кавказі.

Були спокійні для федералів Чечня, Республіка Північна Осетія-Аланія та Карачаєво-Черкесія.

Чечня вчора тріумфально покинула цей список.

Бо на днях федерали умилися кров’ю в Донецькому аеропорту. Україна оголосила перемир’я. А в Чечні правильні висновки з ситуації. В Грозному досі йде бій між кадирівцями і новою хвилею повстанців.

Певно войовниче панство Кавказу хоче дочекатися річниці!

Адже двадцять років тому, на Новий Рік, федерали жорстко вигребли у чеченців в Грозному. Тоді, як хто забув, в цей же час йшла щільна російська дискотека в Криму. Україна вимушено завела на півострів загони нашої Національної гвардії, СБУ та прикордонників.

Так от - як тільки федерали вигребли в Грозному – відразу настала тиша в українському Криму.

Новий Рік в нас ще попереду. І довга весна. І гаряче літо. Не помиліться з пріоритетами в житті. Ще є час на підготовку. Кар’єру можна зробити і в наступній інкарнації.

А неквапливо перекурити… у вечірніх теплих променях сонця... поміж тліючих російських танків на Манежці… Не кожному поколінню випадає шанс!

Євген Карась Євген Карась , "Координатор організації "С14", активіст "Збережи старий Київ"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram