Чи зберегли ЄвроОптимісти оптимізм в питанні Юзівського родовища?

Вже більше року триває запекла боротьба ЄвроОптимістів за прозорості залучення інвестора до однієї з найбільших та перспективних ділянок на території України - Юзівського родовища. Не вщухає інтерес до цього питання і сьогодні, бо від нашої активності залежить, хто отримає права на найбільше родовище газу в Україні, з метою максимального захисту національних інтересів: справжній інвестор, чи група інтересів, яка має на меті лише роздерибанити українські надра.

Юзовское месторождение сланцевого газа
Фото: biz.liga.net
Юзовское месторождение сланцевого газа

На думку ЄвроОптиміста Наталії Кацер-Бучковської, Україна повинна проводити відкриту та прозору політику на шляху до розвитку власного енергетичного сектору, що дозволить гарантувати нашій країні довіру міжнародної енергетичної спільноти та можливість залучення інвестицій. “Досвід проведення подібних юзівському конкурсів негативно впливає на імідж країни”, - наголосила Голова підкомітету з питань сталого розвитку, стратегії та інвестицій Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

Ще з листопада 2016 року для того, щоб отримати необхідні пояснення та додаткову інформацію щодо ситуації навколо конкурсного процесу, депутатка спрямувала відповідне звернення до Прем'єр-міністра України, віце-прем'єр-міністра і міністра енергетики та вугільної промисловості.

У своєму звернені парламентар попросила надати повну та актуальну інформацію щодо ситуації навколо зазначеного конкурсу, зокрема деталі, умови, список компаній, відповідну підготовчу документацію тощо. Також Наталія Кацер-Бучковська у своєму зверненні попросила обґрунтувати конкурентні переваги Yuzgas B.V. перед іншими учасниками конкурсу.

Вікторія Войцицька також підтримує позицію колеги. “Перед нами дві можливості: залучити реальних інвесторів, або віддати Юзівське родовище задарма та ще й з постійними “чайовими” все тим же олігархам у овечій шкурі інвесторів” - вважає ЄвроОптимістка.

В листопаді 2016 року вона разом з іншими нардепами звернулася до міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика з колективним депутатським зверненням, з метою отримати копії письмової відмови ТОВ «Надра Юзівська» у передачі прав та обов'язків, визначених Угодою про розділення вуглеводнів у межах ділянки Юзівська. Це питання знаходится під особим контролем і сьогодні.

А вже на цьому тижні ЄвроОптимісти Мустафа Найем, Олена Сотник та Олексій Рябчин прийшли розібратися в питанні в Міністерство енергетики та вугільної промисловості України, на засідання міжвідомчої комісії з організації укладення та виконання угод про розподіл продукції.

Поява ЄвроОптимістів на цьому засіданні викликав значний резонанс. Депутати мали можливість задати свої запитання доповідачу по цьому питанню, представнику словацької компанії Nafta, які представились як потенційні партнери компанії Юзгаз по цьому проекту, але не показали жодного документу.

Скандал трапився, коли Олексій Рябчин хотів задати питання персонально Ярославу Кінаху з Юзгазу, а не словацьким інвесторам. Міністр Ігор Насалик почав нервувати та намагався заборонити поставити питання про розкриття власників та бенефіціарів компанії Юзгаз. Це питання, а також платоспроможність Yuzgas B.V. проводити такі коштовні роботи вже рік турбують експертів та професіоналів-енергетиків. Не отримавши відповіді депутати запросили представників Юзгазу прийти до профільного комітету для професійного спілкування в стінах парламенту.

Засідання супроводжувалося довгими дебатами після чого було прийняте рішення створити робочу групу, яка, як пообіцяв Міністр палива та енергетики України Ігор Насалик, протягом 30 днів розробить проект рішення і надасть всім бажаючим доступ до інформації про компанії та умов її роботи.

Боротьба “ЄвроОптимістів” триває. Тож, далі буде...

Для тих, хто не в курсі, Юзівська ділянка площею 7 886 кв. км знаходиться в Дніпровсько-Донецькому нафтогазоносному басейні на території Донецької та Харківської областей. За оцінками «Надра України», потенціал Юзівського родовища перевищує 3 трлн куб. м. умовного палива, а базовий сценарій її розробки передбачає вихід на щорічний видобуток у 10 млрд куб. м., оптимістичний - в 20 млрд куб. м.

Питання полягає в тому, що нікому не відома компанія Uzgas B.V., яка зареєстрована в Нідерландах зі статутним капіталом 1 000 євро, несподівано у 2016 році виграла конкурс на розробку Юзівським родовища сланцевого газу, після того, як компанія Shell залишила цей проект через військові дії.

Компанія, яка зобов'язується інвестувати понад 400 млн. доларів в складний технлогічний цикл, досвіду роботи в цій галузі явно не має і документи про її кінцевих бенефіціарах досі закриті. Після великого резонансу Кабмін не зважився підписати з компаній угоду, фактично нічого не вирішив, дозволивши таким чином компанії звернутися до суду, який вона виграла.

Міжфракційне об'єднання «ЄвроОптимісти» Міжфракційне об'єднання «ЄвроОптимісти» , Об’єднання депутатів Верховної Ради із фракцій «Батьківщина», «БПП», «Народний фронт», «Самопоміч» та позафракційних
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram