ГоловнаБлогиБлог Віктор Пинзеник

Бюджет не досягне минулорічних доходів

Урізаний в ході двох переглядів план доходів державного бюджету не має шансів бути виконаним.

Фото: Макс Левин

При плановому зростанні доходів загального фонду Державного бюджету на 10,4% (з 291,6 до 322,2 млрд.) за січень-жовтень поточного року вони зросли на 4,8%. В умовах складної ситуації на Сході України ця цифра була б не такою вже й поганою, якби не кілька обставин.

Перша. В доходах поточного року враховані кошти, які "повернуті" експортерам папірцями (ПДВ-облігаціями), сума яких запланована Урядом 7 млрд грн.

Друга. В доходи включено те, що може розглядатися джерелом фінансування видатків, але не доходами (допомога від ЄС у сумі 5 млрд грн.)

Третє. Уряд уже давно вичерпав річну суму відрахувань коштів від НБУ в сумі 22,8 млрд грн.

Коректне співставлення бюджетної динаміки показує відставання від запланованого рівня доходів на суму близько 30 млрд грн. А це (без коштів ЄС) менший показник доходів, ніж минулорічне значення. При цьому йдеться про показник не реальних, а номінальних доходів. І спад ВВП протягом трьох кварталів (1,1%, 4,7% і 5,1% відповідно) в рази перекриває інфляція, бо зростання споживчих цін (січень-вересень) у річному вимірі перевищило 16%, а цін промислової продукції – 27%.

Бюджетна ситуація (включаючи закладений в бюджет розмір дефіциту) стає найбільш серйозним економічним викликом для країни і потребує рішучих дій для розв’язання.

Віктор Пинзеник Віктор Пинзеник , Народний депутат України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram